Cele mai mari temeri ale românilor cu privire la războiul din Ucraina sunt legate de posibilitatea ca Vladimir Putin să decidă să atace și alte țări, mai ales Republica Moldova, sau să declanșeze un război nuclear.
Românii cred că războiul din Ucraina va mai dura ani de zile în proporție de 36%, iar alți 26% cred că cel puțin anul acesta invazia dorită de Vladimir Putin nu se va opri. Doar 18% dintre români speră la o pace care să se încheie până în vara acestui an. Populația adultă - segmentele 31-50 și 51-70 de ani sunt cele mai pesimiste cu privire la durata războiului, în timp ce seniorii de peste 70 de ani spun cel mai des că nu pot să aprecieze durata conflictului pornit pe 24 februarie anul trecut.
Peste un sfert dintre români (26%) cred că se va ajunge la un conflict nuclear în contextul acestui război, în timp ce peste jumătate (55%) declară că nu cred că Rusia va recurge la armele atomice, iar 19% nu pot să aprecieze. Și aici, populația de la 31 la 70 de ani este cea mai înclinată să creadă în posibilitatea unui conflict cu arme atomice în Ucraina, în timp ce tinerii și bătrânii sunt mai sceptici cu privire la posibilitatea ca Vladimir Putin să ia o astfel de decizie.
Pe o cincime dintre români îi sperie foarte mult perspectiva unui conflict nuclear, 46% spun că îi sperie mult același lucru și circa 24% spun că se tem puțin (17%), foarte puțin sau deloc (7%).
Temeri de atac al Rusiei pentru Republica Moldova și chiar România
Cel puțin 32% dintre concetățenii noștri cred că Rusia va ataca și altă țară, în afară de Ucraina, 44% consideră că Putin nu va face acest lucru, iar aproape un sfert nu își pot formula părerea pe acest subiect.
Dar, și aici lucrurile arată dimensiunile spaimei, aproape două treimi dintre români (60%) consideră că Republica Moldova va fi următoarea țară atactă de regimul de la Kremlin. Urmează Polonia - 6%, Estonia - 3%, Lituania - 2% și, din nou surprinzător, pentru că nu avem graniță terestră cu Rusia, România, tot cu 2%.
Sondajul a fost realizat de institutul Avangarde, în perioada 16.02.2023 – 20.02.2023, pe un eșantion reprezentativ de 900 de persoane, prin metoda CATI (telefonic). Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,3%.