Românii se lasă greu angajaţi

Românii se lasă greu angajaţi

Ţara noastră se află pe locul I într-un top internaţional al statelor în care angajatorii au dificultăţi în a-şi găsi oameni. Principalele cauze: salariile mici, numărul mare de imigranţi şi scăderea natalităţii.

Angajaţii români sunt greu „de prins“ de către patronii care se zgârcesc la salarii şi care nu găsesc oameni pentru poziţiicheie, de lider de echipă. Din aceste cauze, România a ajuns pe primul loc într-un top al ţărilor în care patronii au dificultăţi în găsirea de talente, conform unui studiu al companiei Manpower.

Astfel, 73% dintre angajatorii din ţara noastră raportează dificultăţ i în găsirea de candidaţi calificaţ i pentru posturile disponibile. La un nivel apropiat de România se mai află Japonia, cu 63%, dar şi Australia, cu 52%.

Potrivit studiului realizat prin chestionarea a 43.000 de angajatori din 32 de ţări şi teritorii, la sfârşitul lunii ianuarie 2008, 31% dintre patronii din întreaga lume au probleme cu acoperirea necesarului de personal.

Pe de altă parte, în ierarhia posturilor cel mai dificil de ocupat în ţara noastră se află cele de ingineri, urmate de muncitori calificaţ i (electricieni, sudori, zidari). Dacă în cazul celor din urmă, lipsa lor se poate explica prin plecarea masivă a muncitorilor calificaţi în Italia şi Spania, inginerii sunt în număr mai mic şi din cauza dezinteresului tinerilor pentru facultăţ ile tehnice după 1989. Candidaţi ar fi, dar patronii sunt zgârciţi În ţara noastră însă, principala problemă o reprezintă disponibilitatea scăzută a patronilor de a oferi salarii adecvate. „Este foarte greu pentru firmele româneşti să găsească oameni, nu pentru că oamenii au dispărut, ci din cauză că le este greu să plătească salariile cerute“, crede George Butunoiu, head-hunter, care spune că a întâlnit patroni care nu voiau să dea mai mult de 400 de euro unui inginer. În opinia sa, firmele ar trebui să se dezveţe de obiceiurile căpătate la începutul anilor ’90, când găseau uşor forţă de muncă ieftină, şi să se obişnuiască cu noile cerinţe.

Camelia Stănculescu, directorul general Manpower România, consideră că „situaţia a fost determinată, pe de o parte, de dezvoltarea economică a României din ultimii ani, dar şi de criza de forţă de muncă din alte regiuni“. Se referă la creşterea economică importantă, care a început cu anii 2000 şi care a fost generatoare de noi locuri de muncă. Dar şi migra- ţia masivă a românilor spre alte ţări dezvoltate din Europa şi SUA (peste 2,5 milioane de angajaţi şi studenţi) şi scăderea natalităţii au determinat această criză.

Nu există şefi de echipă

„Pentru poziţiile de middle şi top management, această criză se datorează «infuziei» de companii din afara României, care au nevoie de specialişti cât mai buni şi sunt interesate să-i atragă“, spune şi Loredana Vlădăreanu, consultant în resurse umane la compania Hart Human Resource Consulting.

În acelaşi timp, consultantul este de părere că „sistemul de management din România este cel care creează şi întreţine această situaţie dificilă“. „Angajaţii nu părăsesc compania, ci şeful. În ţara noastră nu există o şcoală de people management adevărată, care să creeze oameni care să ştie să conducă oameni, în care ceilalţi să creadă“, adaugă Loredana Vlădăreanu.

Ne puteți urmări și pe Google News