Românii se împrumută ca să scape de datorii

Românii se împrumută ca să scape de datorii

Un procent mare al celor care apelează la credite - aproape 20% - au ajuns la bancă împinşi de „o lipsă temporară de bani“.

O populaţie care trăieşte la limita sărăciei, care face împrumuturi mici la bănci pentru a-şi plăti alte datorii, sau pentru a achita facturi la întreţinere, ori care nu-şi poate permite nici măcar o rată pentru un frigider sau un aragaz nou. Aşa se vede populaţia României din studiul realizat de Grupul pentru Economie Aplicată (GEA), la solicitarea Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB), dat ieri publicităţii.

Realizat în luna decembrie a anului trecut, sondajul indică faptul că o mare parte dintre români (în jur de 40%) nu pot suporta povara unui credit. Mai mult de 70% dintre români nu au contractat niciun credit bancar în ultimii şase ani şi numai 20% din populaţie avea un împrumut de nevoi personale. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.237 de persoane din 100 de localităţi, marja de eroare fiind de ±/- 2,8%. CAR-ul vine după bancă Principala destinaţie a creditelor a fost achiziţionarea de bunuri de folosinţă îndelungată, cu peste 58% din răspunsuri. Printre motivele care-i împing pe români spre credite se numără nevoia de bani pentru a depăşi o perioadă mai dificilă, alte datorii, facturile sau prezenţa în familie a unui copil bolnav. Faptul că majoritatea românilor împrumută sume mici pentru a-şi plăti diverse datorii sau cheltuielile curente este indicat şi de instituţiile de creditare la care apelează: pe locul doi, după bănci, se situează Casele de Ajutor Reciproc, „bătrânele“ CAR-uri la care apelau şi înainte de 1989 cei în nevoie. Un sfert din împrumuturi - sub 1.000 de lei Studiul mai relevă că împrumuturile accesate au fost în proporţie de 26% de valoare mică, sub 1.000 de lei, urmate cu 22% de cele între 1.000 şi 3.000 de lei. Pentru valori între 3.000-6.000 de lei au optat 21,5% dintre cei împrumutaţi, iar sume cuprinse între 6.000 şi 9.000 de lei au solicitat 8,7% dintre cei intervievaţi. Doar 18,5% din totalul respondenţilor au declarat că au primit un împrumut de peste 9.000 de lei.

„S-a pornit de la valoarea de 1.000 de lei pentru un credit, pentru că la acest nivel se situa în decembrie salariul mediu. Valorile diferite ale creditelor luate pot ilustra o aşezare pe anumite clase sociale“, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al GEA. Acesta a mai precizat că studiul scoate în evidenţă faptul că populaţia cu cel mai mare apetit de îndatorare provine din Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News