Românii se îmbogățesc din videochat. Încasări de sute de milioane de lei în doi ani

Sursă foto: Freepik

Industria videochat-ului din România a devenit o adevărată sursă de venit pentru numeroși români, iar cifrele raportate recent confirmă acest lucru. Potrivit datelor obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), 270 de persoane fizice din România au câștigat aproape 400 de milioane de lei din activități de videochat între 2022 și 2024.

ANAF monitorizează veniturile din videochat

Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF a realizat o analiză detaliată pentru a evalua riscurile și tranzacțiile financiare din diverse sectoare economice, inclusiv industria videochat-ului. În această analiză, ANAF a examinat fluxul de bani către diverse entități și persoane fizice care au obținut sume considerabile din activități online, inclusiv videochat.

Sabina Zereș, șefa Serviciului de comunicare și relații publice din cadrul ANAF, a explicat că monitorizarea se bazează pe tranzacțiile financiare și pe analiza platformelor de streaming, multe dintre ele fiind internaționale.

Pentru persoanele fizice care colaborează direct cu platforme din afara țării, legislația prevede obligația de a-și declara veniturile prin intermediul declarației unice. Până în septembrie 2024, aproape 3.000 de persoane erau deja înregistrate la Registrul Comerțului cu activități de tip „portaluri web”, care include și videochat-ul, iar alte peste 13.000 de persoane desfășurau „activități recreative și distractive”.

Videochat. Sursă foto: Freepik

Industria din România, în continuă creștere

Pe lângă persoanele fizice care activează în videochat, aproape 400 de firme au declarat acest domeniu ca obiect de activitate. Conform Institutului Național de Statistică (INS), în 2020, 362 de firme din România aveau activități de videochat, cu aproximativ 623 de angajați. Până în 2022, numărul firmelor crescuse la 393, iar numărul mediu de angajați ajunsese la 666. Creșterea ușoară a numărului de companii și de angajați sugerează o cerere constantă pe această piață.

În ciuda creșterii numărului de firme, numărul angajaților din industria videochat-ului a variat ușor de la an la an, însă acest sector economic continuă să atragă noi persoane. Datele furnizate de INS se bazează pe diverse surse administrative și statistice, inclusiv Registrul contribuabililor și declarațiile financiare anuale ale firmelor din acest domeniu.

Veniturile și obligațiile fiscale ale celor care activează în videochat

Odată cu creșterea popularității acestui domeniu în România, veniturile persoanelor implicate în acest sector au crescut exponențial, fapt evidențiat de sumele importante câștigate de cele 270 de persoane monitorizate de ANAF. Acești profesioniști colaborează, în mare parte, direct cu platforme internaționale, iar obligațiile fiscale prevăzute de legislația românească impun declararea veniturilor obținute.

Pentru ANAF, analiza activităților din videochat reprezintă o parte a angajamentului de monitorizare a veniturilor din toate sectoarele economice. Potrivit datelor obținute până în prezent, activitatea de videochat este catalogată alături de alte activități recreative și de divertisment. Monitorizarea constantă din partea ANAF și creșterea veniturilor raportate subliniază interesul fiscal pentru această activitate în continuă dezvoltare în România.

În contextul acestor venituri mari, ANAF vizează identificarea și monitorizarea tuturor activităților economice desfășurate de persoane fizice și juridice, inclusiv cele care obțin venituri din videochat sau alte activități online. Cu toate acestea, reprezentanții INS au precizat pentru Economedia că instituția nu deține informații despre persoanele sau firmele care obțin venituri din activitățile de videochat și nici despre veniturile din pariuri, indicând faptul că datele sunt centralizate la nivelul altor instituții de profil.