Românii, puși să plătească încă 2.000 de bugetari. Se face o nouă agenție

Sursa foto: dreamstime.com

Agenţia Națională pentru Mediu şi Arii Protejate este noua structură din Ministerul Mediului. La nivelul acesteia urmează să fie procesate documentele privind deșeurile periculoase și transportul lor.

Reorganizare la Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a publicat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP). Instituţia a va fi înființată în urma reorganizării

Agenţiei pentru Protecţia Mediului, precum și prin comasarea cu Agenţia pentru Arii Naturale Protejate.

Conform planului, la nivelul ANMAP vor exista 2.001 de posturi. În prezent, ANPM funcționează cu un total de 490 de posturi.

Cum va fi structurată noua instituție

Conducerea noii agenții înființate va fi formată din doi vicepreședinți și un președinte.

„Se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate, denumită în continuare, ANMAP, prin reorganizarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi prin comasarea cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate,

Pădure. Sursa foto: George Sin | Dreamstime.com

prin preluarea structurilor de personal şi drepturile salariale aferente, atribuţiilor şi activităţilor acesteia, precum şi a agenţiilor pentru protecţia mediului, unităţi aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care se desfiinţează”, conform Notei de fundamentare.

La nivelul instituției, 8% din totalul posturilor vor fi de conducere. Înainte de acest demers, Agenţia pentru Protecţia Mediului a funcționat în baza Hotărârii Guvernului nr. 1000/2012.

Schimbări la Ministerul Mediului

În prezent, 41 de agenții județene pentru protecția mediului se află în subordinea ANPM. Sub aceeași structură funcționează și anumite instituţii publice cu personalitate juridică, care au statut de servicii publice deconcentrate.

De asemenea, Colegiul Ştiinţific Naţional pentru Ariile Naturale Protejate funcționează sub coordonarea ANMAP. Acesta este format din 11 specialiști în conservarea şi administrarea ariilor naturale protejate.

„Noua agenţie realizează lista siturilor contaminate/potenţial contaminate, decide asupra necesităţii realizării investigării şi evaluării preliminare şi/sau de detaliu a zonelor contaminate, analizează şi aprobă programele de remediere a zonelor în care solul şi subsolul sunt afectate”, mai arată sursa.

În plus, noua instituție va asigura „suportul tehnic privind consolidarea sistemului statistic de mediu”. La nivelul acesteia vor fi elaborate inventarele naţionale de emisii de poluanţi în atmosferă.