Românii, printre cei mai mari consumatori de alcool din lume. Află pe ce loc suntem în Europa

Românii, printre cei mai mari consumatori de alcool din lume. Află pe ce loc suntem în Europa

Băutura pare să fie principala preocupare a românilor care se situează pe locul opt în topul celor mai mari consumatori de alcool din lume.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cei mai mari băutori din lume sunt europenii, iar românii sunt în top zece al ţărilor cu cea mai mare cantitate de alcool consumată, în ţara noastră consumându-se, în medie, 15,3 litri de alcool pur consumat anual. Astfel, România este depăşită de ţări precum Ucraina (locul 5), Rusia (locul 4) şi Ungaria(locul trei).

Moldovenii sunt, pe departe, cei mai aprigi consumatori de spirtoase, fiind în fruntea clasamentului, cu 18,2 de litri de alcol pur pe an.

Europenii beau trei pahare de vin pe zi

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu doar românii, ci europenii, în ansamblu, sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, în condiţiile în care beau echivalentul a 12,5 litri de alcool pur pe an, sau aproape trei pahare de vin pe zi.

Ţările cu cei mai mari băutori se află în Europa Centrală şi de Est - cu 14,5 litri de alcool pur pe adult pe an, comparativ cu 12,4 litri în Europa Centrală şi de Vest, 11,2 litri în sudul Europei şi 10,4 litri în ţările nordice, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Din raportul făcut public de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Comisia Europeană în Uniunea Europeană, aproape 12% din totalul deceselor înregistrate în 2004 în rândul persoanelor cu vârsta între 15 şi 64 de ani au fost cauzate de alcool.

La nivel mondial, aproximativ 2,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de alcool, reprezentând aproximativ 3,8% din totalul deceselor, potrivit datelor oferite de OMS.