Românii plecați la muncă în străinătate și care vor să iasă la pensie, întâmpină probleme. Procesul este îndelungat

Sursa foto: arhiva EVZ

Tot mai multe persoane care au plecat la muncă în străinătate au ajuns acum la momentul pensionării. Însă, procesul de ieșire la pensie nu este unul simplu, din cauza diferențelor de legislație și din lipsa unui sistem digitalizat.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, în ultimii ani, numărul dosarelor de pensionare din partea celor care muncesc în străinătate a crescut cu peste 10%.

Românii din diaspora care vor să iasă la pensie întâmpină probleme

Cele mai multe cereri de pensionare sunt din țări precum Germania, Spania, Italia sau Canada, acolo unde au plecat numeroși români.

„Dacă facem o comparație a anilor 2019 – 2021 a fost o creștere ca în jur de 10 la sută. Avem foarte multe dosare, cei din Germania sunt plecați înainte de revoluție, la cele din Canada sunt plecați și înainte și după. Să nu uităm că ne apropiem de persoanele care s-au născut în 1967 și acolo ne vom confrunta cu un volum foarte mare”, a spus Mariana Șerbănescu, directorul adjunct Casa de Pensii.

Pentru cei care urmează să se pensioneze, procedurile sunt complicate și diferă de la un stat la altul. Spre exemplu, dacă locuiți în Germania și doriți să primiți pensie și din România, trebuie să vă depuneți documentele necesare la autoritățile abilitate ale statului german. De acolo, actele ajung prin intermediul Poștei în România.

Situația se schimbă dacă locuiți într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene. În acest caz e nevoie să veniți personal în țară sau să numiți o persoană care să se ocupe de întreg procesul.

Termenele de soluționare a unei cereri de pensionare diferă de la caz la caz și variază între două luni și doi ani.

Tot mai mulți români din străinătate ies la pensie

Luna trecută, în septembrie, în evidența caselor teritoriale de pensii erau depuse peste 7.500 de cereri pentru cetățenii care locuiesc în străinătate și încă cinci mii de dosare ale celor care au lucrat în străinătate, dar s-au întors în România.

Mulți dintre români au plecat din țară imediat după revoluție. În anii 90 au părăsit România peste 96 de mii de români. Primii plecați au fost cei cu studii superioare, precum medicii sau inginerii.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost alocate 100 de milioane de euro pentru digitalizare sistemului de pensii, potrivit știrileprotv.ro.