Solurile, cursurile de apă şi fântânile din România sunt otrăvite sistematic cu nitraţi.
Aşa au avertizat, ieri, specialişti în pedologie, calitatea apei şi sănătate publică, care au arătat că otrava - ajunsă în apă sau în alimente din cauza lipsei canalizării, a excesului de îngrăşăminte chimice, dar şi a depozitării necorespunzătoare a dejecţiilor de animale de la ferme - a ucis, doar anul trecut, trei bebeluşi, în timp ce alţi 125 au suferit intoxicaţii acute.
„Cei mai vulnerabili la intoxicaţia cu nitraţi sunt nou-născuţii, al căror stomac nu poate neutraliza efectul acestora şi se îmbolnăvesc de methemoglobinemie acută, cunoscută şi sub numele «sindromul copilului învineţit»“, spun specialiştii.
Potrivit acestora, cazurilor de copii bolnavi li se adaugă însă cele de avorturi spontane, infertilitate masculină sau cancer, nerecenzate de statistici. Elena Ţuchiu, consilier la Apele Române, susţine că cele mai afectate sunt regiunile din nordul Moldovei, Câmpia Română şi Podişul Transilvaniei, unde concentraţia de nitraţi din apă depăşeşte limita maximă de 50 miligrame/ litru, iar în unele zone ajunge chiar la 200 de miligrame/litru. Potrivit specialiştilor, nu doar apele sunt otrăvite, ci şi plantele care absorb nitraţii din sol, cele mai mari concentraţii înmagazinându-se în frunzele de salată şi spanac.