Românii nu mai reușesc să facă economii. Unii nu rămân cu nimic la final de lună. Sondaj

Românii nu mai reușesc să facă economii. Unii nu rămân cu nimic la final de lună. Sondaj Sursă: Dmitriy Feldman | Dreamstime.com

Peste o treime dintre români recunoscut că nu au reușit să pună niciun ban deoparte în ultimul an. Mulți dintre români au fost nevoiți să apeleze la împrumuturi pentru a face față cheltuielilor.

Tinerii de până în 34 de ani sunt singurul grup de vârstă dintre respondenții din România care declară că rămân cu o sumă rezonabilă de bani în fiecare lună (35%), după luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare, comparativ cu 17% dintre respondenții din grupa 35-54 ani și 13,2% din grupa 55-75 ani, potrivit unui sondaj realizat de Kantar Polonia și comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF) și care operează și Provident Financial România.

Mai exact, majoritatea respondenților din România (63%) susțin că le rămâne o sumă mică de bani la sfârșitul lunii, după ce achită toate cheltuielile. Acest nivel este cu 2% mai mare față de anul trecut. În același timp, 13% dintre respondenți au afirmat că nu rămân cu nimic (același procent ca anul trecut). Mai puțin de 3% dintre respondenți au declarat că rămân cu o sumă mare de bani.

Situația este similară și în țările europene care au participat la sondaj. 51% dintre respondenții europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% cheltuie întregul venit și nu rămân cu nimic la sfârșit de lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Economii mai mici

În ceea ce privește economisirea, 36% dintre respondenții români au declarat că nu au pus nici un ban deoparte în ultimele 12 luni, în creștere față de anul trecut (34%). Doar 30% dintre respondenți susțin că pot economisi cel puțin o mică sumă de bani în fiecare lună. Acest procent nu variază foarte mult în funcție de vârsta sau genul respondenților. La fel ca anul trecut, în ultimele 12 luni, bărbații (34%) au economisit bani într-o măsură mai mare decât femeile (28%).

Deși cele mai importante cheltuieli lunare ale românilor sunt cele legate de utilități, alimente, servicii de telecomunicații și servicii de streaming și TV, în ultimele 12 luni oamenii au alocat un buget și pentru produse de asigurare (cum ar fi asigurarea de locuință sau de sănătate). În același timp, românii sunt preocupați și de aspectul fizic, astfel că, în fiecare lună, aproximativ jumătate dintre români își cumpără haine sau încălțări, dar investesc și în servicii și produse de îngrijire personală.

Au apelat la împrumuturi

Majoritatea românilor (66%) au avut nevoie să împrumute bani anul trecut, însă procentul celor care nu au împrumutat niciun leu a crescut de la 42% la 44%. Persoanele care au vârsta între 55 și 75 de ani au fost cele mai rezervate în a lua împrumuturi, iar 56% dintre cei care sunt în această categorie de vârstă au spus că nu au luat bani cu împrumut de nicăieri.

Studiul a fost realizat de Kantar Polonia, la comanda IPF, în luna mai 2022, pe un eșantion de 4.519 persoane cu vârste cuprinse între 18-75 de ani din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Lituania, Letonia, Estonia, Australia și Mexic. 500 de respondenți au fost din România.