În România se moare din cauza rușinii, avertizează medicii, care trag un semnal de alarmă în această privință.

A doua cauză de mortalitate din România o reprezintă cancerul de colon şi rect, iar numărul deceselor este în continuă creștere. Medicii specialiști declară că tot mai mulți români își pierd viața fiindcă le este rușine să meargă la doctor.

Tocmai ca să evite pe viitor astfel de cazuri, o asociaţie de pacienţi a adus pentru prima dată în țara noastră teste care pot fi făcute acasă. Iar în funcţie de rezultatul lor, românii știu dacă este sau nu cazul să meargă la medic.

Este un test care poate fi făcut acasă dacă există aceste sângerari oculte, pacientul urmează să treacă prin endo sau colonoscopie. Cancerul colorectal, mai ales, în România, omoară mai ales din cauza rușinii, pentru că îți e rușine să mergi la medic”, afirmă Alina Comănescu, de la „Sănătate pentru comunitate”, pentru Digi24.

Numai în București sunt disponibile 1.500 de teste gratuite care pot fi oferite persoanelor cu vârsta peste 55 de ani. Ca să intre în posesia testelor, cei interesați trebuie să lase o cerere însoţită de copia actului de identitate la Centrul pentru Seniori de pe Bulevardul Basarabia, numărul 37-39.

Medic oncolog, prof.dr. Dan Jinga afirmă că, dacă este descoperit la timp, cancerul de colon şi rect poate fi vindecat. „Primele trei stadii, 0,1 și 2, sunt considerate curabile, nu au nevoie de citostatice”, susține medicul Dan Jinga.

În 2018, la nivelul României au fost depistaţi mai bine de 83.000 de pacienți cu cancer colorectal. Dintre aceste cazuri, s-au înregistrat peste 50.000 de decese. În 30% din situații, boala apare pe fond genetic, însă mulţi pacienți ajung să sufere şi din cauza unei proaste alimentații. Victor Stoica, medic gastroenterolog, atrage atenția: „Abundența aceasta de alimente înalt procesate, carbohidrați, conservanți, pot duce la cancer de colon”.

Cancerul colorectal nu este o maladie „ieftină”. Din contră, tratamentul este destul de costisitor. De exemplu, descoperit în fază incipientă, tratamentul cancerului colorectal poate costa și 4.000 de euro, dar sunt 90% şanse de supravieţuire. În stadiul 4, lucrurile se complică, în sensul că scad șansele spre 10% și cresc costurile, chiar și până la 40.000 de euro!