Nu mai puțin de șapte din zece români nu au avut anul trecut bani suficienți să își cumpere mâncare și să își plătească cheltuielile curente.
Situație alarmantă în România! Nu mai puțin de 7 din zece români nu au avut anul trecut bani suficienți să își cumpere mâncare și să își plătească cheltuielile curente, cum ar fi, facturile și ratele la termen, produse pentru îngrijirea casei potrivit digi24.ro.
Statisticile alarmante apar într-o analiză publicată recent de Institutul Naţional de Statistică.
Ținând cont de faptul că un procent de 68% din populaţie, nu poate fi cu cheltuielile la zi, vacanţele, în țară sau în străinătate, rămân un vis pentru trei sferturi din populaţie. Potrivit sociologilor, am ajuns în această situație din cauza economiei neproductive şi a creşterii numărului de asistaţi social.
Cifrele date publicității de INS sunt îngrijorătoare, circa 70 % dintre români s-au văzut în situația că nu au bani suficienți pentru mâncare iar în cazul unei treimi din populație nu există maşină de spălat rufe, televizorul ori calculatorul. ,, Un segment uriaș al populației nu își permite accesul la bunuri pentru traiul zilnic, chiar pentru subzistență, pe când o altă parte, semnificativă, dar mult mai mică, își permite accesul la bunuri de lux, vacanțe. Nu putem să spunem că nu avem o clasa de mijloc, dar e una mai subțire decât ar fi de dorit. Deși înregistrăm creștere economică, această creștere nu e sustenabilă și împarțită echitabil pentru toate segmentele populației", a declarat sociologul Adrian Dan. De asemenea economia neproductivă și reducerea numărului de angajați sunt cauzele principale pentru care patru milioane de români se aflau în pragul trecut în pragul sărăciei.Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt Institutul Naţional de Statistică, spune că ; "Şomerii sunt cei mai expuşi, peste 60% din rândul lor care sunt în această situaţie. Cei mai afectaţi de acest risc sunt cei cu un grad de pregătire mai mic. Cele mai afectate grupe sunt între 0 - 17 ani şi cei peste 65 de ani.". Potrivit studiului, 46% dintre români nu au avut banii necesari că să facă faţă unei situaţii neaşteptate
,,Noi avem un milion și ceva de persoane care au credite, drept urmare procentul de 70% nu se aplică, pentru că nu avem atâția oameni care au credite. Pe de altă parte, ne uităm la gradul de neperformanță, creditele pe care nu le plătesc, care e printre cele mai mici: și din istoria creditării, și comparativ cu alte țări", a declarat Anca Bidian, broker credit. Potrivit psihologilor, lupta pentru traiul de zi cu zi ne poate afecta pe termen lung.
,, Există şi o sărăcie generată de incapacitate de gestionare, practic de un irealism între resurse și nevoi. Ambele variante generează frustrări, insatisfacție, coboară în mod evident autostima și dau sentimentul de incapacitate, psihologic dificil de gestionat și cu impact pe termen mediu și lung. Persoanele care se află în situație limită trebuie să primească ajutor și să fie învățate să ceară ajutor" a declarat Mihaela Săhlean, psiholo.
Cei mai săraci rămân locuitorii din Moldova şi Oltenia, iar cel mai bine o duc bucureştenii şi locuitorii d