Românii iubitori de bere, un nou efort financiar. Prețurile vor crește vertiginos

Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu Sursa foto: Facebook

Marcel Ciolacu îi va enerva pe români în contextul unui proiect de act normativ care vizează scumpirea uneia dintre băuturile preferate ale acestora. Un document guvernamental arată că prețurile vor fi umflate cu 4,3% anul viitor și cu încă 5% în 2026.

Guvernul pregătește majorarea accizelor la bere, băutura preferată a milioane de români. Un document guvernamental care sunt intențiile cabinetului condus de liderul PSD.

Marcel Ciolacu propune scumpirea berii

Anul viitor, românii vor plăti mai mult pentru bere. Acest lucru se datorează unui proiect propus de guvernul Marcel Ciolacu pentru atragerea unor sume mai mari la buget. Berea, se știe, este una dintre băuturile alcoolice preferate ale românilor. Sectorul beri este 100% fiscalizat, iar contribuţiile la bugetul de stat au depăşit 311 milioane de euro în 2023.

Începând cu anul viitor, potrivit unui document citat de Profit.ro, Guvernul a decis să renunțe la ajustarea accizei în funcție de inflației. Drept urmare, pregătește o majorare a acesteia cu 4,3%. De asemenea, în 2026 va urma o nouă creștere a valorii accizei, de 5%.

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță pregătit de Guvernul Marcel Ciolacu. Noua procedură va înlocui actuala metodă de ajustare a accizei în funcție de evoluția inflației. Propunerea vine în condițiile în care inflația este pe trend descrescător, iar o astfel de modificare ar aducce mai mulți bani la buget.

În septembrie anul acesta, rata anuală a inflației a fost de 4,62%. Pentru anul viitor, Comisia Naționala de Prognoză estimează o inflație medie anuală de 4,2%, iar pentru 2026 de 3,3%.

Bere -alcool. Sursa foto: Pixabay

Cum justifică guvernul scumpirea

Potrivit documentului citat, proiectul propus de guvernul Marcel Ciolacu ține cont de dorința antrenprenorilor din industria berii cu privire la predictibilitatea fiscală. Potrivit documentului citat, prin ordonanță va fi introdus un calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere.

„Ținând cont de faptul că predictibilitatea fiscală joacă un rol important, precum și de solicitările mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizei la bere, în vederea creșterii volumului pieței, concomitent cu nivelul taxelor colectate la bugetul de stat, se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere în vederea asigurării predictibilității fiscale pentru acești operatori economici”, se arată în documentul citat.

Totodată, ca urmare a stabilirii noului calendar de creștere a accizelor, în cazul acestor băuturi nu se va mai aplica actualizarea accizelor cu creșterea prețurilor de consum.

„Totodată, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere având în vedere faptul că pentru acest produs se introduce un calendar de creștere graduală a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024”, arată documentul elaborat de guvernul Marcel Ciolacu.

Taxe Sursa foto: Dreamstime.com

Marcel Ciolacu îi enervează pe băutorii de bere

În prezent, pentru 2024, acciza la bere, prevăzută de Codul Fiscal este de 4,62 lei/hl/1 grad Plato. Valoarea acestor taxe aplicabile, de la 1 ianuarie a fiecărui an, se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni. Valoarea este calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică.

După noul proiect de act normativ se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere.

Piața berii din România a scăzut în 2023, ajungând la un volum de 15 milioane de hectolitri. Cantitatea este cu 5% mai redusă, raportat la anul anterior. Iar una dintre cauzele scăderii consumului este majorarea accizei de către guvernul condus de Marcel Ciolacu. Pe de altă parte, conflictul din Ucraina, a pus presiune pe furnizarea de materii prime și a generat costuri mai mari pe lanțul de producție.

Anul trecut, contribuțiile la bugetul de stat au depășit 311 milioane de euro. Acestea au fost cu aproape 9% mai mari decât în 2022. Accizele au reprezentat 142 de milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul anterior.