Statul vrea să-i plăteşti impozitele direct de la bancă

Statul vrea să-i plăteşti impozitele direct de la bancă

Românii îşi vor putea plăti taxele şi impozitele fără niciun comision, direct la banca la care au deschise conturi, şi nu la Trezorerie, cum este în prezent, prevede un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prezentat pentru dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Ministerul de Finanţe va deschide un cont tranzitoriu la băncile interesate să le ofere clienţilor săi posibilitatea achitării dărilor la stat fără să perceapă comisioane.

Potrivit reprezentanţilor MFP, băncile s-au arătat interesate de acest mecanism de plată "atât datorită facilităţilor care vor fi oferite clienţilor proprii ai acestora, care şi în prezent efectuează operaţiunile de decontare interbancare fără perceperea de comisioane, dar şi datorită numărului mai redus de documente care vor fi decontate prin sistemul electronic de plăţi naţional", se arată în în nota de fundamentare a OUG.

Banii vor ajunge la Fisc a doua zi Astfel, clienţii băncii îşi vor putea achita dările către buget din contul curent propriu în contul tranzitoriu al Finanţelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele colectate zilnic vor fi transferate în conturile corespunzătoare de venituri bugetare sau de disponibilităţi indicate de plătitor în următoarea zi lucrătoare, spun reprezentanţii MFP.

Practic, nici firmele şi nici cetăţenii nu vor achita comisioane pentru plata prin virament a taxelor şi impozitelor, iar modul de completare a documentelor de plată întocmite va fi simplificat.

Iniţiatorii proiectului de act normativ estimează că aceste măsuri vor contribui la reducerea numerarului aflat în circulaţie şi la îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare.

Statul nu a ajutat cetăţenii să-şi achite taxele online În prezent, românii îşi pot achita online taxele şi impozitele, prin intermediul platformei ghiseul.ro. Pentru asta însă ei trebuie să achite un comision în valoare de 2,5% din valoarea sumei plătite, ceea ce nu-i încurajează deloc pe cetăţeni să apeleze la această metodă.

Pe de altă parte, firmele care au deschise conturi la bănci îşi plătesc obligaţiile bugetare prin virament pe baza ordinelor de plată pentru trezoreria statului.

Acestea sunt întocmite distinct atât pentru achitarea obligaţiilor datorate celor două conturi unice, cât şi pentru plata celorlalte obligaţii bugetare.

Companiile trebuie să suporte comisioane bancare pentru fiecare ordin de plată pe care îl întocmesc. Comisionul variază în funcţie de politica fiecarei bănci, iar uneori se ajunge la costuri nejustificat de mari pentru contribuabili, se arată în nota de fundamentare a OUG.

Astfel, se ajunge ca, în cazul impozitelor mici, comisioanele achitate pentru decontarea documentelor de plată să depăşească plata în sine.

Multe firme încearcă să evite costurile mari cu comisioanele bancare şi preferă să-şi plătească obligaţiile bugetare în numerar. Din acest motiv, în perioadele de plată a obligaţiilor se formează cozi la ghişeele trezoreriei statului.