Petrecut la sfârşitul saptamânii trecute, decesul "Regelui Pop", Michael Jackson, a monopolizat presa şi în perioada 29 iunie - 5 iulie. Însă, în ciuda tuturor aşteptărilor, scandalul s-a ţinut departe de moartea starului. Nu acelaşi lucru se poate spune despre lumea politică de la noi care a recurs la apelativele cele mai de jos pentru a se impune. Nici sportul nu a rămas neatins de furtuna acuzaţiilor, iar unul dintre cei mai apreciaţi fotbalişti români se luptă acum să dovedească necolaborarea cu fosta securitate.
POLITICĂ
Monica Iacob Ridzi este numele care, în această săptămână, a fluturat pe buzele clasei politice de la noi. Luni, ministrul Tineretului şi Sporturilor, a cerut Parlamentului, suspendarea comisiei de anchetă, informând că procurorii DNA au demarat cercetarea prealabilă. Cu toate acestea, conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca nou înfiinţata comisie să îşi continue ancheta. Ajunsă în vizor pentru incapacitatea de a justifica modul în care au fost cheltuiţi 600.000 de euro, democrat-liberala Ridzi este acuzată de abuz contra intereselor publice şi delapidare.
Într-o declaraţie televizată, ministrul Tineretului şi Sporturilor a mărturisit că "nu ştie" pe ce a cheltuit banii, dar a spus că va demisiona dacă se începe urmărirea penală împotriva sa. Cum a se răzgândi este la fel de omeneşte ca şi a greşi, Ridzi a revenit asupra deciziei şi a declarat că "ar fi un act de laşitate să demisionez".
Vineri, "a căzut bomba". Petrecerea de la Costineşti, de pe 2 mai, Ziua Tineretului, a fost plătită de MediaPro. Costi Mocanu, directorul executiv al Pro TV, a declarat că grupul MediaPro Pictures a suportat cheltuielile pentru scena mare a concertului şi onorariile artiştilor. Astfel, artiştii, scena, luminile sau sonorizarea au fost plătite de grupul MediaPro, şi nu de Minister.
Anchetă cu jigniri şi afirmaţii fără perdea
Comisia de anchetă a cazului Ridzi s-a pierdut în derizoriu şi vulgaritate. Polemica dintre preşedintele comisiei, liberala Alina Gorghiu, şi membrul de ultimă sută de metri, Cristian Boureanu, a ieşit din ordinea de zi. În încercarea de a submina autoritatea preşedintelui comisiei, deputatul democrat-liberal i s-a adresat acesteia cu apelativul "domnişorică". Pentru că replica Alinei Gorghiu a fost şi promptă, şi tăioasă, PDL-istul Boureanu a ameninţat-o cu discuţii mai profunde, "despre amanţi".
Cum norma de insulte nu era nici pe departe încheiată, Cristian Boureanu a făcut referiri şi la coeficientul de inteligenţă al social-democratului Nicolae Bănicioiu, care "a îndrăznit" să-i amintească de faptul că este anchetat de DNA. "Ori faceţi pe prostul, ori sunteţi prost şi îmi asum ce vă spun, ca să începem de dimineaţă cu jigniri (...)Îmi asum ce spun, că de ipocrizie m-am cam săturat"- Cristian Boureanu, despre Nicolae Bănicioiu.
SPORTUL “colaborator”
La începutul săptămânii, două cotidiene româneşti au titrat că fotbalistul Gheorghe Popescu a fost colaborator al fostei Securităţi. Singurul lucru recunoscut de acesta este că a semnat în prezenţa unui agent o hârtie prin care se angaja să apere interesul naţional, nu o adeziune de colaborare cu Securitatea.
„În ultimele două luni mi-am exprimat intenţia de a candida la preşedinţia federaţiei. Acum, după tot ce s-a întâmplat, mă gândesc foarte serios să candidez”, a spus „Baciul”, care pune toată tevatura pe seama interesului "cuiva" de a-l denigra. Scandalul acesta şi-a făcut simţite efectele şi în rândul altor “nume de renume” din fotbal. Speriat că şi dosarul său de la Securitate ar putea fi făcut public, fostul mare fotbalist Cornel Dinu a admis că a făcut „pactul cu Diavolul”. „Am dat două note informative”, a recunoscut oficialul dinamovist.
SOCIAL
Un nou caz de malpraxis
Un copil de trei ani a murit, luni, la Centrul Medical Unirea (CMU), după ce medicii i-au făcut o anestezie pentru o investigaţie RMN. Tatăl copilului a decis să dea Clinica în judecată. Acesta a declarat că micuţului i-au fost făcute investigaţii timp de o oră şi că, în momentul în care el nu a mai respirat, medicii au acţionat cu un defibrilator defect.
Deşi ancheta în acest caz a fost demarată imediat, piedicile nu au întârziat să apară. Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei susţineau că nu pot accepta propunerea poliţiştilor de a face cercetări „in rem”, pentru ucidere din culpă. Necropsia nu s-a încheiat, rezultatul probelor toxicologice şi histopatologice urmând să fie gata în două-trei săptămâni, spun legiştii. Luxul de a fi bolnav
Din toamnă, românii vor plăti pentru asistenţa medicală din spitalele publice ori pentru cea oferită de medicii de familie. Analizele medicale, spitalizările şi examinările nu vor mai fi gratuite. Statul va acoperi doar „urgenţele reale”, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătăţii privind pachetul general de servicii medicale. Singurii care nu vor plăti vor fi pacienţii care vor ajunge la spital în stare de urgenţă, cei asistaţi social, gravidele şi copiii. Pentru fiecare vizită făcută medicului de familie, românii vor scoate din buzunar câte 5 lei. O consultaţie la specialist va costa 10 lei, iar chemarea acasă a medicului - 15 lei. Spitalizarea de o zi va costa 10 lei, iar cele care vor depăşi două zile, 50 de lei.
Nume noi, aceleaşi peroane
Ieri, unele staţii de metrou, ale căror nume aveau o rezonanţă comunistă sau erau doar provizorii, au fost rebotezate. Astfel, Semănătoarea devine Petrache Poenaru, Armata Poporului se va numi Lujerului, Industriilor - Preciziei, Depoul IMGB - Berceni, IMGB - Dimitrie Leonida, Laromet - Laminorului, Policolor - Nicolae Teclu, iar staţia Linia de Centură se va numi Anghel Saligny.
JACKO – ULTIMA REPETIŢIE
MICHAEL JACKSON, IDOL MONDIAL
Creat de societate, ridicat de aceasta la rangul de “rege” şi, apoi, dărâmat de pe piedestal. Aşa a fost văzută, la nivel mondial, existenţa lui Michael Jackson. După ce şocul veştii că s-a stins s-a mai aplanat, întregul mapamond a început să îşi îndrepte atenţia asupra unor lucruri mai lumeşti din existenţa starului.
Testamentul lui Michael, datat 7 iulie 2002, arată că averea acestuia va fi împărţită între mamă şi copii, iar că tatălui nu-i revine nimic. Săptămâna aceasta, cea mai mare atenţie a fost acordată funeraliilor megastarului. Ascunse în spatele perdelei de incertitudine şi maximă discreţie , manifestările se întrevăd a fi pline de fastul cuvenit unui star de calibrul lui Michael Jackson. Ce se ştie sigur este că la Neverland nu va fi nicio ceremonie funerară. Memorial Forest Lawn din Los Angeles, Los Angeles Memorial Coliseum au fost numai două dintre locaţiile vehiculate ca loc de veci ale Regelui Pop. Data este singura certitudine, 7 iulie, iar familia megastarului a pregătit fanilor o ceremonie grandioasă, la Staples Centre din Los Angeles, unde accesul se va face pe baza unor bilete gratuite acordate în urma tregerii la sorţi.
Iniţial, „jocul cu destinul” îi viza doar pe rezidenţii americani, fanii străini care ar fi luat un avion spre „oraşul îngerilor” fiind excluşi din start. Ulterior, din cauza milioanelor de cereri din lumea întreagă, „loteria” a fost deschisă şi celor din afara SUA. „Dacă plănuiaţi să veniţi la Los Angeles pentru acest eveniment, vă rugăm să vă gândiţi de două ori, poate ar fi mai bine să-l urmăriţi din fotoliul de acasă”, a spus consilierul Jan Perry, reprezentanta primăriei din L.A.
SĂPTĂMÂNA ÎN CIFRE:
7 - nota minimă în şcolile româneşti 1 - Caz complicat de gripă porcină 5 lei – consultaţia la medicul de familie 17.500 de fani Michael Jackson vor putea beneficia de ceremonia funerară 25.000 de dolari – preţul sicriului megastarului 8 – staţiile de metrou rebotezate 3 – nunţi simultane la “Noră pentru mama” 63 de ani- vârsta bikinilor 7.000 de ceferişti vor intra, de mâine în şomaj tehnic