Românii pot învăța cum să de apere de un atac cibernetic. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează un ghid pentru cetățeni. Urmând instrucțiunile acestuia, utilizatorii de telefonie și internet vor putea identifica rapid materialele de tip Deepfake.
Inițiativă pentru combaterea fenomenului Deepfake
Noul ghid are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului vizavi de acest fenomen. De asemenea, românii vor putea cum arată materialelede tip Deepfake.
„Odată cu creşterea rapidă a tehnologiei Deepfake, este crucial să fim la curent cu instrumentele potrivite pentru a identifica şi gestiona conţinutul falsificat care circulă online. În acest sens, utilizarea unui ghid pentru detectarea Deepfake-urilor devine esenţială pentru toţi utilizatorii. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake”, transmite Directorarul.
Impact puternic asupra societății
Noul ghid a fost conceput ca un instrument util pentru înțelegerea și abordarea provocărilor legate de fenomenul Deepfake. Conform DNSC, această metodă a luat amploare în ultima perioadă. Din acest motiv, cetățenii trebuie să fie la curent cu riscurile. Conceptul implică tehnici avansate de inteligență artificială, prin care se poate genera conținut falsificat, fie sub formă de imagini, fie sub formă audio-video.
„Un ghid bine elaborat oferă informaţii detaliate despre ceea ce înseamnă Deepfake, procesul de realizare şi cum pot fi identificate. Prin înţelegerea acestor concepte, utilizatorii devin mai conştienţi de riscurile asociate şi pot lua măsuri adecvate pentru a se proteja. Ghidul prezintă elementele distinctive şi caracteristicile comune ale fenomenului deepfake, ajutând utilizatorii să recunoască detaliile subtile care ar putea indica prezenţa conţinutului falsificat şi este disponibil pe site-ul oficial al DNSC”, se arată în comunicat.
Fenomenul Deepfake, cifre îngrijorătoare în România
România se află în topul țărilor afectate puternic de această metodă de fraudă. De altfel, datele arata că numărul cazurilor au crescut îngrijorător în 2023. Concret, creșterea atins pragul de 1.766% în țara noastră, plasându-se pe locul opt la nivel mondial și pe locul doi în Europa.