Una dintre soluţiileradicale este reintroducerea vizelor pentru români.

Printre criticile aduse stângii cu care duminică îşi dispută Primăria Romei, alianţa de dreapta condusă de Silvio Berlusconi, care urmează să formeze guvernul de la Roma, declară că vrea să schimbe regulile europene privind libera circulaţie a persoanelor în spaţiul european sau chiar să reintroducă vizele pentru români.

Infracţiunile românilor,
armă electorală

Berlusconi, liderul partidului Poporul Libertăţii (PdL) şi, începând de săptămâna viitoare, noul premier al Italiei, a declarat, citat de „Il Tempo“, că intenţionează să demareze negocieri cu Bucureştiul „pentru a obţine o derogare de la normele UE, care să permită filtrarea afluxului de imigranţi“. „Prodi (premierul demisionar de stânga – n.r.) nu a mişcat un deget când s-au deschis frontierele pentru România. Putea negocia un moratoriu pentru reducerea libertăţii de acces a românilor în Italia, aşa cum au făcut toate ţările importante din Europa“, a declarat Berlusconi.

Restricţiile temporare prevăzute de tratatele UE şi utilizate de o serie de ţări comunitare vizează numai limitarea dreptului la muncă, şi nu la libera circulaţie a cetăţenilor UE. O poziţie mai dură a afişat Gianfranco Fini, liderul formaţiunii naţionaliste Alianţa Naţională, înglobată în prezent de PdL, care a declarat, citat de AGI, că nu exclude reintroducerea vizelor pentru români.

Mai moderat, Franco Frattini, care a anunţat că va decide pe 29 aprilie dacă va părăsi postul de comisar european pentru Justiţie, Drepturi şi Libertăţi pentru a ocupa portofoliul Externelor în guvernul Berlusconi, a cerut revizuirea Directivei UE 38/2004. Textul permite ţărilor UE să limiteze dreptul de şedere al cetăţenilor din alte state UE, în funcţie de veniturile realizate. Frattini a apreciat că actul normativ este „învechit“ şi a pledat pentru „întărirea unor aspecte privind siguranţa publică“. El a exclus însă expulzările în masă pe criteriul naţionalităţii.

UE respinge tema antiimigraţie

Declaraţiile intempestiv-electorale de la Roma au fost dezavuate deja la Bruxelles. Posibilitatea ca Parlamentul European să respingă un candidat italian prea radical pe tema imigraţiei l-a făcut pe Jose Barroso, preşedintele Comisiei UE, să anunţe marţi că, dacă Frattini va alege să fie ministru de externe, Italia va primi portofoliul Transporturilor, în timp ce francezul Jacques Barrot va trece la Justiţie.

Acum, românii sunt cei care se tem pentru propria securitate

Politicienii italieni, aflaţi în campanie electorală pentru Primăria Romei, se folosesc de faptele îngrozitoare ale celor doi români acuzaţi de agresiune sexuală şi fizică (Romulus Mailat şi Ioan Rus) şi bat moneda pe securitatea cetăţenilor urbei, sporind conştient tensiunile dintre imigranţii români şi electoratul italian. Cei care se tem acum pentru propria securitate sunt românii stabiliţi în „Cizmă“, mai ales cei din capitala Italiei, care spun că nu este corect ca ei să plătească pentru fărădelegile câtorva conaţionali.

„Ne ferim să vorbim româneşte pe stradă, aşa cum ne feream şi după oribila faptă a lui Mailat“, spune Irina (28 de ani), stabilită de trei ani în Roma. „Afirmaţiile politicienilor despre reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români care vor să intre în Italia sunt doar vorbe electorale“, ne-a declarat preşedintele Partidului Identitatea Românească din Italia, avocatul Giancarlo Germani. „Nu au cum să pună iar vize, suntem cetăţeni ai Uniunii Europene“, asigură avocatul.

„Fiecare naţie are infractorii ei“

Trebuie să fim mândri că suntem români, chiar dacă unii dintre conaţionalii noştri ne fac de ruşine în alte ţări, îndeamnă Marian Mocanu, preşedintele Ligii Românilor din Italia. „Nu consider că românii trebuie să «plece capul». Fiecare naţie are infractorii ei“, spune Mocanu. Acum, precizează el, este campanie electorală, dar marea majoritate a italienilor nu generalizează comportamentul unui individ la întreaga comunitate din care acesta face parte: „Odată ce se vor termina alegerile la Roma, toată lumea va uita de treaba asta cu vizele“.


EFECTE. Fapta lui Ioan Rus i-a întărâtat iarăşi pe italieni împotriva românilor

TOT ÎN ITALIA

Prostituate românce ucise de satanişti

Mai multe prostituate românce au fost victimele unei secte sataniste italiene, „Bestiile Satanei“, ai cărei lideri au fost condamnaţi la închisoare pentru uciderea de persoane în ritualuri satanice, informează publicaţia Agenfax. Sursa precizează că o tânără prostituată româncă, ce a fost contactată de un membru al sectei în schimbul unei sume importante de bani, a fost ucisă într-o biserică situată între localităţile Brugherio şi Monza.

Prostituatele, precizează Agenfax, au fost „sacrificate“ în numele Satanei, deoarece membrii sectei doresc „purificarea societăţii“, eliminând toate „mizeriile umane“. Investigatorii încearcă să elucideze acum cazul altor tinere românce descoperite în provincia Lecco, la câţiva kilometri de Monza. Investigatorii cred că tinerele, care proveneau din Mediaş, ar fi fost şi ele „purificate“ de membrii sectei sataniste. Cadavrul unei alte femei, neindentificată încă, a fost descoperit luni în apropiere de Esino Lario, provincia Lecco, relatează publicaţia Adnkronos, în pagina electronică. (Flavius Toader)

„PALM D’OR-UL CRIMINALITĂŢII“

Românii conduc topul infractorilor din Italia

Cetăţenii români sunt pe primele locuri în infracţiunile comise de imigranţi în Italia, depăşindu-i în agresivitate pe albanezi, relatează cotidianul italian „Il Giornale“. „Românii şi-au adjudecat trofeul Palm D’Or pentru criminalitate“, scrie publicaţia, referindu-se la crime, violuri, furturi, şantaj, trafic de droguri şi de persoane. Ziarul arată că pe primul loc în infracţiunile comise de români se află omorurile (15,4%) din total, violurile (16,2%), furturile din locuinţe (19,8%), dar şi cele auto (29,8%).

Imigranţii care provin din România sunt implicaţi şi în 15% din totalul extorcărilor produse pe teritoriul italian. Doar în cazul furturilor minore, marocanii se menţin pe prima poziţie din clasament, cu 20,6%, dar şi aici românii îi urmează îndeaproape, cu 19,3%. Ministerul italian de Interne a precizat că, în primele opt luni ale lui 2007, românii au fost autorii a 5,71% din totalul delincvenţelor produse în Italia şi 16% din totalul incidentelor care i-au avut autori pe străini. (Flavius Toader)

Citiţi şi:

IOANA LUPEA: Furia naţiunii naşte monştri