Potrivit acestuia, deşi dobânzile la credite sunt în scădere, gradul mare de îndatorare explică faptul că volumul împrumuturilor nu creşte neapărat.

"Ar fi nevoie de o creşte economică susţinuă timp de cinci ani pentru ca populaţia şi companiile să capete încredere să facă împrumuturi", a mai spus Guda.

Starea companiilor mari este la rândul său precară. Situaţia economică din ultimul timp a condus la falimente răsunătoare în 2013, cum ar fi cel al Oltchim, anul fiind de altfel cel al marilor falimente.

Potrivit reprezentanţilor Coface, atunci când intră în insolvenţă, o companie mare atrage după sine alte companii mai mici, parteneri de afaceri, a căror afacere depinde de respectiva companie.

În 2013 s-au înregistrat 27.145 de cazuri de noi insolvenţe, în creştere cu 5% faţă de 2012. Luând în calcul că în România sunt peste 600.000 de companii, rezultă un grad al insolvenţelor de circa 4,5%. Tot în 2013, în Germania s-au înregistrat 26.000 de noi cazuri de insolvenţă, numărul de companii active fiind de 4 milioane, deci rata insolvenţei este de circa 0,65%, de 7 ori mai mic decât în România.

Te-ar putea interesa și: