Seful politiei italiene, Antonio Manganelli, a declarat astazi, ca una din trei persoane arestate de carabinierii italieni are nationalitate romana.
Conferinta organizata la sediul IGPR reprezinta o actiune a politiei italiene in vederea reduceri nivelului ilegalitatilor de care se fac responsabili cetatenii originari din Romania.
"Conform statisticilor, 35% dintre infractiunile de pe teritoriul Italiei sunt comise de cetateni cu alta origine decat cea italiana. Aceasta medie natioanala arata ca in penitenciare, 1 din 3 detinuti sunt romani. Regiunile din nordul Italiei, cu un nivel de dezvoltare industriala mai mare, au o rata a infractionalitatii comise de straini mult mai dezvoltata, de pana la 50%", a mai subliniat Manganelli. In Italia, romanii ocupa astfel prima pozitie in topul infractorilor, urmati la distanta de albanezi, marocani sau nigerieni. Acest context a determinat autoritatile celor doua state sa colaboreze pentru a stopa fenomenul, care a atins cote alarmante pe parcursul anului 2007. In capitala Italiei, din totalul de 3.557 de straini arestati in Roma in 2007, 75% dintre ei proveneau din Romania. Bilantul prezentat de Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, la finele anului trecut, a confirmat declaratiile lui Antonio Manganelli: 2.679 dintre detinutii din penitenciarele din Roma erau cetatenii romani. In acest top al infractionalitatii, locul doi a fost ocupat de marocani, cu 275 de infractori arestati si de bosniaci si albanezi,cu cateva zeci de persoane carora li s-au intocmit dosare penale. Evolutia ilegalitatilor pe teritoriul Italiei a cunoscut si ea o schimbare negativa. Daca la inceputul anilor 2000 romanii erau arestati pentru infractiuni minore, cu timpul acestea au capatat un caracter violent. La finele anilor 2006 si 2007 numarul romanilor arestati pentru omucideri, agresiuni sexuale si jafuri a crescut semnificativ. Punctul culminant al acestor evenimente a fost creat in jurul cazului Nicolae Romulus Mailat, presupusul asasin al Giovannei Reggiani. Acest eveniment a condus la crearea unui cadru legislativ mult mai sever cu strainii aflati pe teritoriul Italie si la o colaborare mult mai dinamica intre autoritatile italiene cu cele romane. Masura legislativa prezentata in luna octombrie 2007 de ministrul de Interne, Giuliano Amato, prin care se permitea prefectilor italieni expulzarea oricarui cetatean UE considerat un pericol public, a facut posibil ca pana pe 31 decembrie 2007 numarul persoanelor de origine romana expulzate din Italia sa depaseasca 200. In acelasi timp, colaborarea pe acest segment intre Italia si Romania a permis, in opinia lui Manganelli, o reducere in ultimele patru luni a ilegalitatilor comise de romani. Ultima infractiune de care se fac vinovati romanii a fost inregistrat pe 20 februarie, in Sicilia. Patru persoane inarmate au atacat in apropiere de Palermo un autocar in care se aflau alti romani. Grupul de agresori a furat de la cei 25 de pasageri bani, bijuterii si alte obiecte de valoare, dupa care a fugit de la locul faptei. Din declaratiile victimelor, autoritatile italiene au ajuns la concluzia ca infractorii erau romani si acum ancheteaza cazul pentru a stabili identitatea celor care au executat atacul.