Două grupuri de alpinişti vor încerca să escaladeze, în această vară, Vârful Khan Tengri din Munţii Tian Shan.
Arădenii Luciana şi Marius Orban, fac parte din grupul de 15 alpinişti români care vor porni să escaladeze, în această vară, Vârful Khan Tengri, cu o altitudine de 7.010 metri, din Munţii Tian Shan. Românii îşi vor începe expediţia alpină pe 19 iulie şi sunt aşteptaţi să se întoarcă acasă pe 12-13 august.
Vârful Khan Tengri, cuvânt care în limba turcă înseamnă şi „Stăpân al cerului“ sau „Stăpân al spiritelor“, se află la graniţa a trei state, respectiv Kazahstan, Kârgâzstan şi China. Înălţimea muntelui de marmură este, de fapt, din punct de vedere geologic, de 6.995 de metri, dar înălţime reală a vârfului este considerată cea care include şi grosimea stratului de gheaţă ce acoperă vârful, de 15 metri. Prima ascensiune a Vârfului Khan Tengri a avut loc în 1931 şi a fost realizată de o echipă din Ucraina.
Un munte trist, de pe care au dispărut expediţii întregi
Masivul este o uriaşă piramidă de marmură, acoperită de zăpadă şi gheaţă. La apus, marmura aruncă străluciri roşii. De altfel, de aici i se trage şi numele kazah de „Kan Tau“, adică „muntele sângeriu“.
„Sper să fim ajutaţi şi de Dumnezeu, pentru că este considerat un munte trist, din cauză că pe latura sudică au dispărut expediţii întregi, în urma avalanşelor“, spune Marius Orban, manager general al Asociaţiei Altitudine. În 2004, 12 oameni au murit pe Khan Tengri în urma unei avalanşe pe traseul cel mai circulat al masivului. Tocmai din această cauză, românii au ales traseul nordic, care îi solicită fizic mult mai mult, dar care e mai ferit de avalanşe. Escaladare fără şerpaşi „Vom sta 19 zile pe masivul muntos şi sperăm să nu avem probleme de aclimatizare“, a declarat Marius Orban. El a mai spus că escaladarea se va face fără butelii de oxigen şi fără şerpaşi. Marius Orban nu se află la prima ascensiune, ci a urcat cam tot ce a putut în România şi Europa, şi chiar în Himalaya. O parte din echipamentele cu care pleacă la drum sunt făcute din puf de gâscă special crescută pentru acest lucru, de la ferme din Ungaria, care au proprietăţi speciale pentru că se pot comprima rapid.
Românii îşi vor începe expediţia din Turcia. Vor lua avionul de la Istanbul până la Alma Aty. De aici vor merge cu maşina un drum lung de 280 km până la Karkara. Între Karkara şi tabăra de bază vor merge cu elicopterul. De aici va începe ascensiunea spre vârful Khan Tengri (7.010 m). La întoarcere, românii şi-au propus să viziteze oraşul Alma Aty, iar revenirea în ţară se va face tot prin Istanbul. Românii vor fi ajutaţi de un cunoscut alpinist rus, care are o firmă ce se ocupă tocmai cu astfel de expediţii.
Costurile nu sunt deloc de neglijat şi sunt cuprinse între 3.000-3.500 euro de persoană. Expediţia a fost sponsorizată de mai multe firme şi de Consiliul Judeţean Arad, în urma unui proiect depus de Marius Orban. Ală- turi de arădenii din Asociaţia Altitudine, din grup mai fac parte membri ai Asociaţiei Outdoor Apuseni, ai Asociaţiei Ghizilor Montani din România şi un fotoreporter clujean, Eugen Olariu.
PRAHOVA „Suntem siguri de reuşită“
În plus, pe 16 iulie plecă spre acelaşi munte doi jandarmi de la Centrul Montan Sinaia şi doi salvamontişti din Zărneşti, într-o expediţie de trei săptămâni. Odată ajunşi, alpiniştii vor arbora steagul României. „Tabăra de bază va fi amplasată la 4.000 de metri, la baza gheţarului, unde vom petrece 11 zile de aclimatizare, după care vom trece la ascensiunea finală, care va dura 5 zile“, a spus Florin Vintilă, plutonier-adjutant la Centrul Montan Sinaia. „Suntem siguri de reuşită, altfel nici n-am pleca. Sperăm să avem vreme bună şi să ne întoarcem sănătoşi“, adaugă Mihai Crăciun, preşedintele Clubului Alpin Inominata. (Răzvan Bunea)