Românii din Germania sunt printre rezidenții care trimit cele mai mari sume de bani acasă, după turci. Cum mare parte a acestor bani provin din beneficii sociale, Guvernul de la Berlin ia în calcul să blocheze transferul lor.
Românii care locuiesc în Germania sunt printre rezidenții care trimit cele mai mari sume de bani în țară. Ei se situează pe locul doi, într-un clasament al Ministerului de Finanțe de la Berlin, după turci.
Românii trimit sute de milioane de euro acasă
Guvernul german studiază transferurile de bani făcute de imigranții în țările de origine. Autoritățile nu văd cu ochi buni aceste transferuri, dat fiind că mare parte din bani provin din ajutoarele sociale. Drept urmare, ministrul de Finanțe și-a anunțat intenția de a bloca transferul de sume provenite din ajutoare sociale. Aceste sume, susțin oficialii, sunt destinate întreținerii migranților în țara de adopție, drept care ar trebui cheltuite în Germania.
Potrivit estimărilor Bundesbank, în 2023, aproximativ 6,8 miliarde de euro au fost transferate în străinătate, în țările de orgine, de solicitanții de azil.
Cea mai mare sumă, de 834 de milioane de euro, este transferată în Turcia. Pe locul doi, însă se plasează migranții din România care au transferat acasă suma de 604 milioane. Urmează, în clasament, cetățenii polonezi cu trasferuri de 534 milioane. Iar în urma izbucnirii războiului, s-au adăugat și ucrainenii care au trimis în țara de origine aproape 451 de milioane de euro.
Guvernul german vrea să oprească transferurile
Guvernul Federal ia în calcul găsirea unor soluții pentru a-i împiedica pe migranți, inclusiv pe români, să trimită banii în țările de origine. În acest sens, sumele se dorește ca sumele să fie virate pe carduri care nu vor putea fi utilizate la cheltuieli sau trasnferuri în străinătate.
Ministrul de Finanțe Christian Lindner și-a stabilit obiectivul de a bloca transferul sumelor din ajutoare sociale în străinătate, scrie Merkur.de.
„În calitate de ministru de finanțe, îi voi pune pe experții mei să examineze modul în care putem bloca banii din beneficiile sociale transferate către țările de origine”, a spus Lindner în 2023.
Germania vrea să „reducă atractivitatea statului nostru bunăstării”, a mai spus Lindner. El crede că transferurile către țările de origine ar putea fi, de asemenea, „o sursă de finanțare pentru criminalitatea de contrabandă”.
Românii vor găsi soluții să ocolească restricțiile
Dilip Ratha, economist-șef și consultant la Banca Mondială, estimează că solicitanții de azil, inclusiv românii, cheltuie între 80 și 90% din banii pe care îi primesc, în Germania. O parte, însă, este trimisă în țările de origine. Banii obținuți în Germania sunt foarte importanți pentru familiile de acasă.
În opinia sa, chiar dacă guvernul ar bloca transferurile, migranții ar găsi o cale să trimită bani acasă, ocolind restricțiile.