Anual, zeci de mii de lucrători străini vin în Germania, dar puțini aleg să rămână aici. Chiar dacă primesc salarii mai mari decât în țara lor, aceștia sunt nemulțumiți de felul în care sunt tratați. Este și cazul multor români.
Anual, zeci de mii de lucrători străini vin în Germania, dar nu rezistă foarte mult și preferă să se întoarcă în țara natală. Raymund Guevara a lucrat ca asistent medical într-un spital din Saxonia Inferioară timp de cinci ani. El s-a mutat cu soția lui statul american Florida. „Am vrut să ne îndeplinim visul”, a declarat acesta.
Acesta a povestit că este foarte greu să cumperi o casă în Germania din cauza împrumuturilor cu dobândă mai mare. Și obținerea unui permis de conducere sau a unui permis de ședere este, de asemenea, mai complicată în Germania.
„În SUA, avem mai multe posibilități și este mai confortabil”, a spus fostul lucrător din Germania.
Discriminarea, o reală problemă
S-a constatat că mulți lucrători din străinătate întorc spatele Germaniei în primul rând din motive de rezidență și profesionale, cum ar fi încetarea unui loc de muncă temporar sau deoarece calificările lor profesionale nu au fost recunoscute. O altă problemă este discriminarea.
„Dar are de-a face și cu viața de aici”, a spus directorul studiului, Bernhard Boockmann. „Din punctul meu de vedere, acest lucru( discriminarea) trebuie luat în serios”, a spus Boockmann.
Și psihologul de afaceri din Hamburg, Grace Lugert-Jose, a declarat că discriminarea este o mare problemă în Germania. Specialista s-a născut în Filipine, iar acum face consiliere în Germania. Anul trecut, ea a întrebat peste 100 de lucrători filipinezi prin intermediul rețelelor sociale cât de mulțumiți sunt de locurile de muncă.
Aceștia au declarat că nu se simt bine veniți în Germania și că unii oameni îi tratează urât. Psiholoaga a mai spus că discriminarea și rasismul sunt la ordinea zilei.
„De exemplu, insulte și comportament condescendent pentru că nu vorbesc încă atât de bine limba germană”, a spus psiholoaga.
Singurătatea și difetențele culturale
Alte probleme cu care se confruntă lucrătorii străini din Germania sunt diferențele culturale și singurătatea, potrivit specialistei Jutta Rump de la Universitatea de Științe Aplicate din Ludwigshafen.
„Singurătatea și dorul de casă joacă un rol important”, a spus aceasta. „Dificultățile în îngrijirea copiilor afectează pe toată lumea, dar mai mult pe migranți. Și sunt școlile noastre suficient de incluzive pentru a oferi copiilor migranți șanse egale?”, a mai declarat Jutta, potrivit ziarulromanesc.de.