Romanii, foarte interesati de echilibrarea balantei leafa-timp

Romanii, foarte interesati de echilibrarea balantei leafa-timp

Ruxandra Stoian, directorul de HR al PricewaterhouseCoopers Romania, crede ca programele work-life balance vor deveni tot mai atractive.

Un nume sonor pe piata muncii, Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de resurse umane al PricewaterhouseCoopers Romania (companie specializata in consultanta), preda cursul „compensatii si beneficii”, la Qualians.

Specialista crede ca, din punctul de vedere al angajatorului, „este important sa simti pulsul pietei”, pentru a putea contracara „miscarile salariale”. Totodata, ea este convinsa ca programele „work-life balance” vor „prinde” tot mai mult la angajatii romani.

Pulsul pietei, important

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ: In ce masura dicteaza piata ce pachet de beneficii si compensatii se cere? Ruxandra Stoian: De obicei, politica salariala se stabileste o data pe an, tinandu-se cont de mai multi factori, unul dintre ei fiind si datele din piata.

Este chiar recomandat ca politicile de compensatii si beneficii sa se revizuiasca periodic, pentru a se adapta schimbarilor economice si dinamicii pietei. Este important sa simti pulsul pietei nu numai o data pe an, ci si in restul timpului, in special pentru anumite pozitii-cheie.

Intrarea pe piata a unor competitori directi pentru forta de munca determina de multe ori „miscari salariale” care trebuie anticipate si/sau contracarate.

Al 13-lea salariu ramane in companiile puternic sindicalizate

Care sunt tendintele in privinta continutului pachetului salarial? Exista sporuri care se acorda obligatoriu prin lege si se iau ca atare de catre companie. Ele nu pot fi prea mult schimbate sau negociate intre angajat si angajator. Tendinta din ultimii ani este sa se includa in salariul de baza unele dintre aceste sporuri, cum ar fi cel de vechime.

In schimb, poate varia ponderea partii variabile in pachetul salarial. Din studiile  realizate de PricewaterhouseCoopers a reiesit ca, in ultimii ani, ponderea partii variabile fata de cea fixa in pachetul salarial a crescut.

Compensatiile fixe, gen al 13-lea salariu sau primele de sarbatori, tind sa se transforme in compensatii variabile. In firmele puternic sindicalizate, inca mai raman ca plati fixe, indiferent de rezultate, prevazute in contractul colectiv de munca, in urma negocierii cu sindicatele.

Romanii parca vor tot mai mult timp liber, si salarii din ce in ce mai mari. Ce fac companiile pentru a-i multumi?Din nevoia de a se ingriji de sanatatea fizica si psihica a angajatilor, companiile se preocupa din ce in ce mai mult de asa-zisele programe „work-life balance”.

Acestea presupun o serie de actiuni intreprinse de firma in scopul de a obtine succes si satisfactie profesionala si personala a angajatilor, si care implica si familia, program de lucru flexibil, alte tipuri de avantaje personale. In timp, astfel de programe vor fi mai atractive pentru angajati.

Carte de vizita

Specialista in consultanta

Ruxandra Stoian este director al Departamentului Human Resource Services and Global Compliance Services, PricewaterhouseCoopers Romania, si membru afiliat al Chartered Institute of Personnel and Development, UK.

Este specializata in consultanta in managementul resurselor umane, contabilitate, salarizare, taxe, fiind implicata in complexe diagnosticari organizationale, in proiecte de management al schimbarii si reorganizare in beneficiul marilor companii care trec prin procesul restructurarii.

Ea coordoneaza servicii externalizate de salarizare si are o experienta vasta in fiscalitate, legislatia muncii si in relatii de munca. De asemenea, este membra a board-ului HR Club si fost presedinte al acestui organism.