Fiecare român din străinătate trimite 2.000 euro anual în ţară

Fiecare român din străinătate trimite 2.000 euro anual în ţară

Românii care muncesc în străinătate reuşesc să economisescă în jur de 9.000 de euro anual, din care trimit acasă puţin peste 2.000 de euro, în medie, potrivit unui studiu întocmit de Fundaţia Soros şi IASCI (International Agency for Source Country Information).

Valoarea totală a economiilor realizate de românii care muncesc în străinătate, în perioada august 2009 - august 2010, se ridică la aproape 12 miliarde de euro, din care 2,9 miliarde euro au fost trimişi la familiile rămase în România.

Datele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat reprezentanţi ai Fundaţiei Soros, IASCI, Institutul European din România, Preşedinţiei României, BNR, Ministerul Economiei, organizaţii non-guvernamentale, scrie Agerpres.

Directorul executiv al Fundaţiei Soros, Gabriel Petrescu, a declarat că distribuţia migranţilor români în străinătate ţine cont şi de calificarea acestora.

Topul ţărilor unde emigrează românii

Astfel, 43% din migranţii români muncesc în Italia şi 23% în Spania (construcţii şi agricultură), iar 7% în Germania, 5% în Franţa şi 2% în SUA, state ce atrag îndeosebi specialişti în diverse domenii.

Gabriel Petrescu a arătat că venitul mediu al unei gospodării de români din străinătate este de 1.896 euro pe lună, din care economisesc în jur de 40-45% şi doar 6% din venituri sunt trimise în România.

Valentin Lazea, economist şef BNR, a declarat că românii din statele din sudul UE (Italia, Spania, Portugalia, Grecia) economisesc bani pentru a se întoarce la un moment dat acasă, 25% dintre ei declarând că doresc să îşi construiască o casă în România. Problema acestora este că lucrează în agricultură, construcţii şi industria uşoară, domenii care nu le oferă nicio perspectivă în România.

"Nordicii" nu trimit bani acasă

În schimb, românii din statele nordice din Europa, precum şi cei din SUA şi Canada, nu intenţionează să se mai întoarcă în ţară, ei netrimiţând nici bani acasă.

Consilierul prezidenţial pentru probleme europene, Leonard Orban, a declarat că migraţia românilor în străinătate va crea reale probleme economice, în condiţiile în care mulţi sunt specialişti greu de înlocuit.

El a explicat că la Consiliul European din 24 iunie se va discuta despre migraţie şi acordarea azilului, reglementare ce va defini pe termen lung politica UE în domeniul migraţiei, fiind multe voci care doresc transformarea Uniunii într-o fortăreaţă, în care să fie acceptaţi doar străinii calificaţi, pentru a ajuta la revenirea economică a regiunii.

Studiul intitulat "Maximizarea impactului migraţiei asupra dezvoltării" analizează informaţii cheie despre migranţii din România, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi influenţa lor asupra economiilor din ţările de origine.

Studiu se bazează pe un sondaj ce a cuprins 15.100 de gospodării din România şi interviuri la frontiere luate migranţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News