Românii din Spania puşi pe listele de aşteptare de medicii spanioli
- Mihai Şoica
- 27 august 2011, 16:54
Dacă sistemul medical românesc e la pământ, dar mai dă încă semne de viaţă, cel spaniol se apropie cu paşi repezi de un faliment răsunător.
Un bărbat din Bistriţa Năsăud s-a întors de urgenţă în ţară pentru a se trata de boala pe care o are, după ce medicii din Spania l-au programat la ecograf pentru luna februarie 2012.
Pacientul este internat la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj unde urmează să fie supus unor analize complexe după ce, vreme de câteva luni, medicii spanioli l-au plimbat de la un spital la altul.
Bărbatul în cauză a plecat la muncă în Spania, unde a lucrat ca muncitor la pădure, în localitatea Silleda. În urmă cu câteva săptâmâni, pacientul a acuzat dureri în zona rinichilor şi a urinat cu sânge. "I-am spus patronului ce am păţit şi mi-a zis că trebuie să mă duc la doctor. Medicul din Silleda m-a consultat şi a început să mă lovească cu karata în zona rinichilor. Mă tot întreba dacă mă doare şi i-am spus că mă doare dacă mă loveşte tare".
Concluzia controlului medical a fost că nu mai trebuie să muncească la pădure, deoarece ar avea unele probleme cu coloana vertebrală.
"Nu mi-au trecut sintomele nici după ce am luat medicamentele pe care mi le-au prescris. Am mers la control la un spital mai mare, unde mi s-a spus că am o infecţie urinară. Apoi, mi-au spus că pentru analize suplimentare trebuie să aştept până în februarie 2012, mai exact pentru un ecograf. Am făcut contestaţie, dar am primit acelaşi răspuns: 27 februarie 2012 şi atunci le-am spus că până atunci pot muri de trei ori. Am cerut ajutorul de şomaj şi am decis să vin la analize în ţară", mai spune bărbatul.
Problemele medicale identificate de medicii clujeni arată că bărbatul suferă de o boală destul de serioasă, de natură oncologică şi urmează să fie operat cât mai urgent. "Acest caz arată că şi în alte ţări există probleme în sistemul sanitar", a spus prof. dr. Mihai Lucan, şeful IUTR.
S-a triplat numărul de cazuri de tumori renale
Evidenţele medicale arată că din 2008 şi până în prezent numărul de pacienţi care s-au prezentat la medic cu diferite tumori renale a crescut cu 50%. Zilele trecute, la Cluj, a fost operat un bărbat din Petroşani care avea o tumoră a cărei greutate ajungea la 10 kilograme. Profesorul Lucan a precizat că tumora pe care i-a extirpat-o pacientului din Petroşani este una dintre cele mai mari pe care le-a operat în cariera lui e medic.