Editura Evenimentul si Capital

Românii din Marea Britanie au trimis acasă 6 milioane de euro online în perioada sărbătorilor

Autor: | | 1 Comentarii | 251 Vizualizari

În perioada sărbătorilor de iarnă, românii din Marea Britanie au trimis acasă peste şase milioane de euro prin intermediului TransferGo, de şase ori mai mult decât în 2015, semn că tranzacțiile online au câștigat tot mai mult teren în detrimentul celor cash.

Cândva o corvoadă, tranzacţiile internaționale s-au dovedit o reală soluţie pentru cei care lucrează peste hotare şi nu reuşesc să ajungă prea des acasă, din cauza programului încărcat sau a costurilor prea mari de transport. Cu toate că nu există o cifră oficială, cele mai recente estimări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) arată că peste 3,4 milioane de români sunt fie plecaţi la muncă în străinătate, fie s-au stabilit definitiv peste hotare. Biroul de Statistică al Marii Britanii arată că la nivelul anului 2015, românii erau a patra cea mai mare categorie de cetăţeni străini din UK (233.000 de persone), după polonezi, indieni şi irlandezi.

Deschiderea pieţei muncii şi avansul tehnologiei au creat nevoia şi au facilitat dezvoltarea exponenţială a serviciilor de transfer internaţional de bani. În medie, un migrant trimite acasă în jur de 11.300 de euro pe an. Adunate, aceste sume reprezintă între 5 şi 7% din PIB-ul european. Dincolo de cifrele macro, aceste sume sunt un sprijin real pentru cei rămaşi acasă. Având în vedere că venitul mediu anual din majoritatea statelor în care se întorc banii de la cei plecați la muncă în străinătate este de circa 18.800 de euro, banii trimişi acasă reprezintă echivalentul unui salariu în plus pentru gospodăria respectivă, o îmbunătăţire substanţială a nivelului de trai.

Iar dacă în urmă cu câţiva ani, a trimite bani însemna a sta la cozi şi a completa formulare internabile, acum lucrurile s-au simplificat mult. Avansul sistemelor electronice de plată a permis procesarea mult mai rapidă a tranzacţiilor. În doar câteva minute, banii ajung la destinaţie, iar cei care folosesc portofele electronice sau carduri asociate contului pot dispune de ei imediat. Digitalizarea a permis şi o urmărire mai atentă a cheltuielilor. Toate transferurile pot fi consultate printr-o simplă verificare a contului, de pe orice fel de dispozitiv conectat la internet. Un alt avantaj al acestor tranzacţii este că oferă o mai mare protecţie impotriva fraudelor.

Până acum, românii care au avut nevoie să trimită bani peste graniță au apelat, cu precădere, la una dintre cele două mari companii care domină această piață: Western Union sau MoneyGram. Serviciile oferite de acestea presupun uneori costuri însemnate. Comisioanele se pot ridica până la 29% din totalul sumei tranzacționate, cu multe peste cele practicate de TransferGo.

Elena Udrea isi boteaza fetita! Surpriza! Cine e nasa copilului?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI