Valentin Lazea, economistul șef de la BNR a declarat că, anul trecut, românii care au lucrat în Germania și SUA au trimis în țară mai mulți bani decât cei din Spania și Italia. Explicația e simplă: aceștia sunt mai bine plătiți.
Românii din Italia au trimis 925 milioane euro anul trecut în ţară, în creştere de la 900 milioane euro în 2012.
Urmează cei din Germania cu 595 milioane euro (491 milioane de euro în 2012) şi din SUA cu 460 milioane euro (593 milioane de euro în 2012), potrivit datelor prezentate de Lazea.
Românii din Spania şi-au redus fluxul de numerar către rudele din ţară la 393 milioane euro, de la 504 milioane euro în 2012. În perioada 2005-2010, românii din Spania au fost în top, după Italia, la trimiterea de bani acasă.
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor, care citează statisticile oficiale, în Spania trăiesc aproape 920.000 de români, iar în Italia peste 940.000 de persoane.
Lazea a explicat că schimbarea clasamentului se explică prin profilul diferit al românilor migranţi pe trei zone geografice mari. Astfel, lucrătorii din Spania, Italia, Portugalia, Grecia sunt de regulă mai puţin calificaţi şi trimit bani mai puţini pentru că salariile lor sunt mai mici, deşi sunt mai numeroşi.
Cei din Germania, Franţa şi Marea Britanie au un grad de instruire mai înalt şi trimit bani ceva mai mulţi, în timp ce a treia categorie este reprezentată de persoanele supraspecializate, cu masterate, doctorate, care lucrează în Statele Unite sau Canada.
Aceștia trimit bani în țară fărăa a avea însă intenția să se întoarcă în România. "Acest lucru este oarecum surprinzător, faptul că puţini români, dar bine plătiţi din SUA, au trimis mai mulţi bani decât migranţii mulţi din Spania, dar mai prost plătiţi", a afirmat Lazea.