Evenimentul Zilei > International > Românii din diaspora cer MAE demiterea funcționarilor implicați în scandalul corespondenței rușinoase de la Paris
Românii din diaspora cer MAE demiterea funcționarilor implicați în scandalul corespondenței rușinoase de la Paris

Românii din diaspora cer MAE demiterea funcționarilor implicați în scandalul corespondenței rușinoase de la Paris

FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, cere ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, demiterea personalului din cadrul Institutului Cultural Român implicat în corespondența rușinoasă de la Paris.

„De asemenea, cerem demisia personalului din cadrul Ambasadei României de la Paris care a primit acest document și s-a complăcut în caracterizarile celor de la ICR fără să reclame acest lucru la București”, se arată într-un comunicat remis EVZ.

Săptamâna aceasta, unul dintre invitații la întâlnirea comunității românești cu Președintele României Domnul Klaus Iohannis, ce urmează să aibă loc pe data de 10 februarie 2015, a primit un document în care conducerea ICR transmitea Ambasadei României pretențiile românilor din Paris, numindu-i scârboși, milogi, indezirabili.

„Această experiență este o rușine pentru România și pentru sutele de diplomați români care își fac munca cu onoare reprezentând țara cu cinste. Sperăm ca răspunsul Ministerului de Externe să fie imediat și să servească de exemplu tuturor diplomaților care încă nu înțeleg că ei sunt acolo ca să servească România și comunitățile românești din afara granițelor”, a declarat Daniel Țecu președintele FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa).

MAE a dispus sancționarea cu avertisment a unui angajat al ambasadei României la Paris după ce acesta atașat din greșeală un fișier de uz intern cu comentarii necuviincioase invitațiilor trimise pentru recepția organizată cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis.

„Referitor la situaţia creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite, în mod eronat si regretabil, de un fişier de uz intern al ambasadei României la Paris, MAE precizează că faţă de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancţiunii cu avertisment. De asemenea, a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul MAE”, se arată într-o precizare trimisă ieri de MAE.

Totodată, MAE precizează  că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a şi fost sancţionată.

În documentul de uz intern atașat din greșeală invitațiilor, angajatul ambasadei a făcut o serie de comentarii necuviincioase la adresa invitaților, în bună măsură personalități din diaspora, unii dintre aceștia fiind calificați drept „scârboși” sau „indezirabili”.