Primăria Capitalei trebuie să întocmească de urgenţă lista cu cetățenii care au obligații militare. Cererea aparține Guvernului şi sunt vizați toți bărbații până în 35 de ani. Lista trebuie să fie gata până în data de 4 martie 2022, se arată în comunicatul emis, miercuri, de către Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă.
Primăria Capitalei trebuie să actualizeze evidența personalului cu obligații militare din instituțiile Municipalității, la solicitarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale care este în subordinea Guvernului României.
Se cere lista cetățenilor cu obligații militare
La solicitarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Serviciul Probleme Speciale București, aflată în subordinea Guvernului, Direcția Generală Situaţii de Urgenţă, Statistici şi Strategii – Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă a transmis în data de 28.02.2022, către toate direcțiile din cadrul Primăriei Municipiului București, solicitarea de actualizare a evidenței personalului cu obligații militare, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Primăria Capitalei.
Potrivit sursei citate, acțiunea nu a fost solicitată de Primarul General al Capitalei. Iar potrivit legii, soldații și gradații în rezervă se țin în evidentă până la împlinirea vârstei de 45 de ani.
Vă menționăm faptul că întocmirea acestor documente este un atribut legal al tuturor instituțiilor statului, conform art. 1, alin. (1), (2) din Hotărârea nr. 1.204/2007. În același timp vă menționăm faptul că această acțiune a Primăriei Municipiului București nu are legătură cu evenimentele de la granițele Țării și nu au fost inițiată de către Primarul General”, se mai arată în comunicatul PMB.
Mai mult, anul trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat prin Hotărârea nr. 0015/25.02.2021, Planul de Mobilizare a Economiei Naționale pentru Apărare, valabil în perioada 2021-2024, iar în baza acestui document și a altor prevederi legale, direcția de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului București – Direcția Generală Situaţii de Urgenţă, Statistici şi Strategii – Direcţia Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă are obligația de a întocmi și actualiza pentru perioada menționată, documentele de mobilizare la locul de muncă pentru personalul propriu.
Legea menționată mai sus prevede următoarele:
a) clasa I: până la 35 de ani inclusiv;
b) clasa a II-a: de la 36 de ani până la 40 de ani inclusiv;
c) clasa a III-a: de la 41 de ani până la 45 de ani inclusiv.
(2) Cadrele militare în rezervă se ţin în evidenţă, pe clase de evidenţă, până la împlinirea vârstei prevăzute de lege.
(3) Cetăţenii români, bărbaţi, aflaţi în situaţiile prevăzute la art. 6 lit. a) se scot din evidenţă la data constatării situaţiilor respective, cei menţionaţi la art. 6 lit. b) se scot din evidenţă la împlinirea vârstei de 35 de ani, iar cei menţionaţi la art. 6 lit. c), la data pronunţării sentinţei definitive.