Românii, codași la capitolul odihnă. Efectele sunt devastatoare pentru sănătate

Sursa: arhivă EVZ

Românii sunt copleșiți de stres și nu țin cont de efectele lipsei de odihnă. Peste 60% dintre români se confruntă cu aceste probleme, iar consecințele asupra sănătății nu întârzie să apară.

Câte ore de odihnă au românii

Potrivit celei mai recente analize, românii dorm în medie 6,9 ore pe noapte.  Specialiștii spun că în cazul femeilor, impactul modului în care se odihnesc este sensibil mai mare, cu un procent de 57%. În cazul bărbaților, efectele lipsei de odihnă sunt vizibile, însă pragul atins în acest sens este de 50%.

Sursa foto: Dreamstime.com

Media timpului petrecut  înainte de a adormi este de 22.9 minute. Studiile au arătat că doar 41% dintre respondenți adorm în 10 minute sau mai puțin.  Datele arată că 14% dintre respondenți dorm mai puțin de 6 ore. De altfel, durata medie de ore de somn pe noapte este 7 pentru 34% din populație.

Stresul, principala cauză a lipsei somnului

Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români. Conform specialiștilor, un somn insuficient are efecte vizibile asupra modului în care un individ funcționează pe plan personal, social și profesional.  Mai mult, lipsa orelor de odihnă duce la probleme de memorie, de concentrare, precum și la afecțiuni mai grave.

Un studiu realizat de CIPRA a reliefat că 57% dintre românii care au dificultăți de concentrare se confruntă și cu probleme legate de somn. De asemenea, un procent de 51% nu se pot concentra, mergând până la incapacitatea de a fi productivi la job. Analiza a arătat că 42% dintre români evită interacțiunile sociale din cauza odihnei insuficiente.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Buna organizare a timpului, soluția pentru a beneficia de orele de odihnă necesare

Pe lângă factorul de stres, 40% dintre respondenții au precizat că scumpirile au avut un impact asupra calității somnului. De asemenea, alți 41% au declarat că petrec prea mult timp pe telefon înainte de a adormi.

Mai mult, 33% dintre respondenți mănâncă sau beau cu puțin timp înainte de ora de culcare, fapt care îi împiedică să adoarmă repede. Un procent de peste 64% dintre toți respondenții au declarat că soluția pentru a scăpa de aceste probleme ar fi buna organizare a timpului.