Românii cer cardul european de asigurări de sănătate. „Asigură urgenţele medicale”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Siguranța în vacanță este foarte importantă, iar românii au început să ceară cardul european de asigurări de sănătate. Acesta le oferă multe beneficii atunci când pleacă în străinătate.

În primele luni ale acestui an aproape 230 de mii de persoane au cerut documentul electronic, care asigură gratuit servicii de urgenţă în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Elveţia. Românii vor să se simtă în siguranță în vacanțele în străinătate.

Pentru asigurarea serviciilor medicale peste hotare, atunci când sunteți în vizită de lucru ori în vacanță, puteți beneficia de un card european de sănătate. El se poate cere la Casa de sănătate din oraşul în care sunteți asigurat. Acesta se comandă online și este nevoie doar de cartea de identitate. Pentru informaţii suplimentare aveţi la dispoziţie site-ul cardeuropean.ro.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS: „Asigură urgenţele medicale, dar și alte situații cum ar fi dializa ori oxigenoterapia sau nașterea prematură, pot exista şi servicii cu coplat.”

Cardul se eliberează în 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii şi este valabil doi ani. Peste 220.000 de persoane l-au solicitat în primele 9 luni ale lui 2022. Românii au început să înțeleagă importanța acestui document.

Informații despre cardul european de sănătate

În cazul în care cardul a fost pierdut sau distrus, posesorul trebuie să sune șa Casa de Asigurări de Sănătate. În 24 de ore ei vă vor trimite, pe mail, certificatul provizoriu de înlocuire al cardului. Acest document este individual.

Sursa foto: dreamstime

Urgențele pot fi rezolvate în spitalele de peste hotare şi prin intermediul asigurărilor private de sănătate ori a polițelor de călătorie. Cu 150 de lei aveți asigurate îngrijiri medicale de câteva zeci de mii euro. În cazul asigurărilor private de sănătate, copiii pot fi trecuți pe asigurarea de familie, dar cu o taxă în plus, potrivit stirileprotv.ro.

Cardul de sănătate european poate fi deținut de orice persoană care are calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și face dovada achitarii la zi a contribuției. El nu acoperă costurile serviciilor medicale în situația în care scopul expres al călătoriei posesorului este de a obține tratament medical în afara țării.