Organizat în acest week-end la Iulius mall, acesta a a oferit de la spaţii rezidenţiale în Timişoara până la proprietăţi de vacanţă în străinătate, respectiv în Spania – case sau apartamente pe Costa del Sol. Zonă „de fiţe”, mai degrabă exclusivistă, aceasta are în ofertă vile cu vedere spre Gibraltar, cu piscină, garaj, spaţiu de parcare pentru yacht, grădinari, garaj, lift, aer condiţionat şi sistem de supraveghere video, începând cu 180.000 de euro.

„La Timişoara nu găseşti în preţul acesta asemenea dotări”, este de părere un vizitator. Vilele doatate cu smart home computer, terenuri de golf, badminton, grădini exotice şi obloane de aluminiu costă mai scump, respectiv de la 310.000 de euro, locuinţele cu câte trei dormitoare. Apartamentele mai mici, respectiv cu un singur dormitor şi living – chicinetă se vând cu 120.000 de euro. Vizitatorii au cerut informaţii detaliate. Între aceştia, români care lucrează de ani buni în Spania şi acum se aflau în vacanţă.

„Încă locuim cu chirie, însă m-ar tenta să cumpărăm propria noastră casă. Am venit să mă interesez pentru a vedea dacă nu cumva e mai avantajos să cumpăr de aici”, ne spune Gabriela Tan. Alţii, au investit în astfel de aparatamente de vacanţă şi le închiriază.

„Chiria variază între 750 şi 2200 de euro pe săptămână şi se poate închiria nouă luni într-un an, pentru că acolo este cel mai lung sezon turistic din Europa”, explică Tùnde Şerban, managing partner la ESPI. 

Din păcate, precizează aceasta, în zona reşedinţelor de lux de pe Costa del Sol criza financiară nu şi-a făcut simţită prezenţa şi nici nu se întrevăd diminuări ale preţurilor. Ea mai aptrage atenţia că orice român care achiziţionează o astfel de proprietate mai are de plătit 3% din sumă taxe notariale şi 7% TVA. Cele mai atractive rămân terenurile în zonă unde metrul pătrat se vinde cu circa 200 de euro. Terenuruile însă au toate utilităţile pregătite, de la apă la electricitate, drum şi telefon.