Românii care iau iod degeaba îşi pun sănătatea în pericol
- Cristina Lica
- 19 martie 2011, 01:04
După ce americanii au luat cu asalt farmaciile şi au golit rafturile de iodură de potasiu (KI), românii încep şi ei să fie interesaţi de pastilele-minune ca "să pregătească terenul", în cazul în care radiaţiile din Japonia s-ar extinde şi la noi.
"Mica isterie" care este pe cale să se înfiripe e total nejustificată, avertizează specialiştii români.
"E practic imposibil să vorbim acum despre pericolul de iradiere. Spun aproape, pentru că nu se ştie niciodată. Iodul se foloseşte în medicină, în diferite proceduri, şi nu ar trebui să fie administrat după ureche, doar pentru că auzim la ştiri", ne-a declarat dr. Ioan Codoreanu, şeful Centrului de Radiologie şi Imagistică, din cadrul Spitalului Militar din Bucureşti.
Acesta a adăugat că iodul din alimente este suficient pentru a proteja organismul de radiaţii, în cazul în care chiar şi o cantitate modică de radiaţii s-ar răspândi în România.
Categoriile vulnerabile: cei cu boli renale, tiroidiene sau de piele
Deşi foarte mediatizat, iodul protejează doar glanda tiroidă de efectele radiaţiilor şi doar dacă a fost luat în timp util, lăsând însă alte organe "descoperite". Iodul nu împiedică absorbţia în plămâni sau în stomac a particulelor de material radioactiv.
De asemenea, nu oferă protecţie împotriva altor substanţe radioactive, precum cesiu, uraniu sau plutoniu.
Pe de altă parte, în loc să se protejeze, cei care fac exces de zel şi iau pastile de iodură de potasiu după ureche pot avea reacţii adverse.
"Cei care iau aceste pastile îşi pun sănătatea în pericol din cauza efectelor secundare ale acestora. Vulnerabili sunt cei care au alergie la iod sau la fructe de mare, cei care au anumite boli de piele, boli renale sau afecţiuni tiroidiene. Alte efecte secundare pot fi greaţa, probleme digestive, posibile alergii", avertizează specialistul.
În ţara noastră, iodura de potasiu se găseşte în multe farmacii, se dă fără reţetă şi este destul de ieftină (între 1-4 lei cutia)