Românii care au încheiat contracte de asigurare pentru concediu și indemnizație de maternitate și trebuie să completeze acte adiționale

Sursa foto: Arhiva EVZ

Începând din 16 martie, Guvernul a venit cu o serie de modificări în ceea ce privește persoanele care nu sunt angajate, dar care se asigură voluntar pentru a beneficia de concedii și indemnizații medicale. De acum, mai multe persoane trebuie să completeze acte adiționale în următoarea perioadă.

Astfel, casele de sănătate vor trimite notificări celor ce trebuie să facă acte adiționale la contractele deja existente, însă e bine de știut că indemnizațiile în plată până la 1 iunie nu vor fi afectate.

Contractele de asigurare semnate până în martie vor avea nevoie de acte adiționale

Prin noua ordonanță, Guvernul a venit cu o serie de modificări și pentru contractele semnate până la 16 martie, astfel încât acestea să nu depășească plafonul maximal.

„Contractele de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate încheiate cu casele de asigurări de sănătate de către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2) (nesalariații - n.red.) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 (...) şi care au venitul lunar asigurat mai mare decât venitul înscris în declaraţia fiscală (declarația unică - n.red.) depusă în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 170 alin. (1), art. 174 alin. (6) şi art. 180 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...) sau, după caz, mai mare decât valoarea a 3 salarii de bază minime brute pe ţară, pentru contractele de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de maternitate, se modifică prin acte adiţionale până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial”, se arată OUG 10/2023.

Cine e exceptat de la completarea actelor adiționale

De reținut este că nu toate persoanele vor trebui să completeze aceste acte adiționale. Sunt vizați doar cei care au trecut în contractele încheiate cu casele de asigurări un venit lunar mai mare decât venitul înscris în declarația unică sau mai mare de 9.000 de lei.

Cei care trebuie să completeze noul set de acte o vor face la notificarea caselor de asigurări de sănătate, iar dacă se conformează riscă încetarea contractelor încheiate. Termenul-limită pentru modificările prin acte adiționale a contractelor este de 1 iunie.

Casele de asigurări se vor ocupa de tot. Ele au obligația de a identificata contractele cu un venit asigurat mai mare decât venitul înscris în declarația unică sau maximul prevăzut de lege, de 9.000 de lei, iar ulterior vor cere asiguraților modificarea veniturilor din contracte astfel încât să nu depășească plafonul maximal, potrivit avocatnet.ro.