Românii vor fi avertizați când intră în magazine, pensiuni și localuri fără autorizație în caz de incendiu

Românii vor fi avertizați când intră în magazine, pensiuni și localuri fără autorizație în caz de incendiu

Camera Deputaților a adoptat „Legea Colectiv”, în calitate de for decizional, înainte de Crăciun

La intrarea într-o clădire care nu are măsuri de protecție a populației în cazul unui incendiu va fi afișat, obligatoriu, următorul mesaj: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu”. Obligația a fost introdusă prin lege, în Parlament. Textul va fi tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb. Obligația realizării și amplasării panourilor de înștiințare în dreptul intrării în spațiile respective revine proprietarilor și încălcarea regulii reprezintă contravenție și se va sancționa cu amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei.

Lista clădirilor

Potrivit legii, mesajele de avertisment vor apărea obligatoriu în următoarele locații: în clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de comerţ - baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine şi hipermagazine; în clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului; în clădiri ori spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente şi camere de închiriat în regim hotelier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prevenire

Proiectul de lege a fost semnat de 71 de parlamentari din toate partidele politice, cu scopul de a preveni repetarea unei tragedii precum incendiul din clubul Colectiv. Legea depusă pe 21 februarie în Senat a fost adoptată de acest for pe 30 octombrie, după care deputații l-au adoptat pe 21 decembrie. Proiectul mai trebuie promulgat de Președintele României și va intra în vigoare după publicare lui în Monitorul Oficial.

Cum se obține autorizația

Autorizația de securitate la incendiu reprezintă, potrivit legii, un act administrativ emis de ISU, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței privind securitatea la incendiu pentru construcții, instalații tehnologice și alte amenajări.