România. Românii au o viață cu totul diferită în comparație cu tot ceea ce se știa. În spatele unui tablou în care traiul pare că s-a schimbat în bine, realitatea este cu totul alta, potrivit unei noi analize a Institutului Național de Statistică (INS).
Românii au o viață diferită față de imaginea creată. Câți trăiesc singuri
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat imaginea reală despre modul cum trăiesc românii, despre viața reală, despre greutățile întâmpinate dar și despre situația economică care adâncește sărăcia.
Raportul intitulat de INS „Condițiile de viață ale populației din România”, arată că în ciuda creșterii salariilor și a pensiilor, se ascund, de fapt, cu totul alte realități cu privire la viața de zi cu zi a românilor.
Raportul a scos la suprafață numărul mare de români care trăiesc singuri. În jur de o treime din populația țării trăiește singură. Mai exact, aproximativ 2,5 milioane de gospodării din cele 7,5 milioane existente au o persoană. În special în mediul urban întâlnim cele mai multe cazuri de acest fel, adică 1,3 milioane. Și în alte țări întâlnim astfel de situații. De exemplu în Danemarca 47% dintre oameni trăiesc singuri.
Condițiile de trai și eterna poveste despre toalete
Din păcate România și Bulgaria sunt pe primul loc în ceea ce privește lipsa toaletelor. De exemplu în 2023, numărul gospodăriilor dotate cu baie era de 84,6%, iar a celor cu grup sanitar de 83,3%. Toate acestea se întâmplă din cauza slabei dezvoltări a sistemului public de alimentare cu apă, canalizare şi epurare, mai ales localităţile rurale.
Potrivit INS, doar 69,7% dintre gospodăriile rurale beneficiază de băi în interiorul locuinței. Mai mult, la polul opus se află Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Suedia și Marea Britanie în care condițiile sunt incomparabile cu cele din România.
Românii stau bine la capitolul proprietăți
În jur de 95% dintre gospodării sunt proprietari pe locuință. România se află într-o poziție paradoxală în comparație cu alte țări europene unde cetățenii preferă să fie liberi și fără obligații. De exemplu Elveția, Austria și Danemarca sunt campioni, au o cu totul altă viziune despre cultura proprietății.
Un alt aspect scos în evidență de INS este despre numărul mare de locuințe neocupate. Este vorba despre aproximativ 1,5 milioane de case nelocuite. De asemenea, 25% dintre familiile de români au probleme cu privire la plata cheltuielilor curente așe gospodăriilor.
În anul 2023, cele mai frecvente probleme au fost cu întreţinerea locuinţei, 79,8%, iar cu energia electrică, 75%. O altă problemă ridicată a fost despre plata ratelor la bănci. 7,0% dintre gospodării au restanţe la banci, arată raportul INS.