Peste 130 de tone de carne de porc infectată cu această substanţă deosebit de toxică au ajuns în "galantarele" din Capitală şi din 24 de judeţe.
Peste 130 de tone de carne de porc infectată cu dioxină au ajuns, deja, nu doar în depozite sau în magazine, ci şi pe mesele românilor, sub formă de mici, chifteluţe, cârnaţi ori sarmale. Aşa au anunţat, aseară, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit cărora importurile de carne infectată au intrat în România încă din septembrie, iar produsele obţinute după procesare (în special carne tocată) au fost distribuite în mai mult de jumătate din teritoriul ţării.
Oficialii autorităţii au refuzat să nominalizeze firmele şi magazinele unde au fost comercializate produsele, dar au ţinut să precizeze că dioxina devine periculoasă doar dacă este consumată în cantităţi considerabile, timp de 90 de zile, şi dacă produsele sunt 100% infectate.
Specialiştii de la Institutul de Cercetări Alimentare avertizează însă că dioxina este periculoasă chiar şi atunci când este ingurgitată în cantităţi mici, iar efectele acesteia - concretizate în boli ale creierului sau cancer - se pot observa în 15-20 de ani. De la Cluj, în jumătate de ţară
Vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak, a explicat modul în care a ajuns carnea infectată pe mesele românilor. „Unul dintre depozitele centrale din Bucureşti a primit 3,64 de tone de carne infectată, dintr-un transport de 20 de tone, care a ajuns în ţară din Irlanda, pe filiera Belgia. O cantitate mai mare de carne din acelaşi transport, adică 5,2 tone, a ajuns la un depozit din judeţul Olt“, a precizat Csutak.
Pe de altă parte, o altă firmă a achiziţionat peste 1,8 tone de „capete de porc“, care au fost transformate în peste 2,2 tone de preparate. „Din cantitatea aceasta, 478 de kilograme au fost livrate în magazine“, a adăugat vicepreşedintele ANSVSA.
Cel mai mare transport, de 40 de tone de carne infectată, a ajuns însă, printr-o firmă franceză, la Cluj, de unde produsele obţinute după procesare au fost livrate în magazine din 24 de judeţe.
Potrivit lui Laszlo Csutak, deşi scandalul legat de carnea infectată cu dioxină a izbucnit în Irlanda în septembrie, România a fost anunţată de acest pericol abia duminica trecută, o mare parte din produsele otrăvite fiind consumate deja. Dioxina poate cauza cancer şi boli ale creierului Specialiştii de la Institutul de Cercetă ri Alimentare avertizează că dioxina este o substanţă deosebit de toxică - mai periculoasă decât nitriţii - care se dizolvă în grăsimi.
„Creierul este unul dintre cele mai grase organe, motiv pentru care este extrem de afectat de această substanţă care poate provoca tulburări de comportament şi boli neurologice. Dioxina distruge însă şi ficatul sau rinichii. În plus, poate cauza tulburări hormonale care pot duce la infertilitate ori la cancer“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul institutului. Potrivit acestuia, dioxina trece prin placentă, afectând fătul, dar şi prin laptele matern, punând în pericol sănătatea bebeluşilor. În opinia specialistului, efectele consumului de carne cu dioxină pot apărea imediat sau în 15-20 de ani. „În 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a revizuit doza tolerabilă de dioxină, de la zece picograme pe kilogram/ corp pe zi, la unul până la patru picograme“, mai spune Mencinicopschi.
El a precizat că în România nu se pot face analize pentru depistarea nivelului de dioxină din organism, motiv pentru care nici medicii nu vor putea identifica bolnavii intoxicaţi cu această substanţă. (A colaborat Ramona Samoilă)