Românii ar putea avea acces la tratamente inovatoare prin intermediul studiilor clinice, dar companiile farmaceutice se feresc de țara noastră din cauza birocrației
- Elena Oceanu
- 27 iulie 2016, 19:06
În prezent, în România, sunt în desfășurare aproape 300 de studii clinice, adică sub 1% din totalul la nivelul Uniunii Europene. De vină pentru acest număr redus e timpul prea mare de așteptare pentru aprobări.
”În ultimii ani, e tot mai greu să atragem studii clinice. Dacă în mod normal, durata de aprobare a unui studiu e de 60 de zile, în România, timpul de așteptare ajunge și la 10 luni, din cauză că nu e destul personal. Agenţia Medicamentului a fost depopulată după măsurile care au fost luate în anul 2010 – 2011, cu tăierea salariilor la bugetari şi cu reducerile de personal care au urmat. Apoi, a fost acea ordonanţă de urgenţă, care interzice angajarea unui om în sectorul public dacă nu pleacă alţi şapte – Agenţia Medicamentului e agenţie de reglementare, oamenii aceştia se formează în ani de zile, iar în clipa în care ţi-a plecat un om, dacă mai aştepţi să-ţi plece încă şase ca să-ţi angajezi unul în locul lui, consecinţele le vedem acum, când suntem în imposibilitatea de a desfăşura nişte activităţi esenţiale pentru activitatea economică şi pentru viaţa socială”, a explicat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit lui Zaharescu, România ar trebui să crească nivelul de studii clinice pentru că ar fi o șansă ca românii să aibă acces la tratamente inovatoare, iar costurile pentru acestea ar fi suportate de sposnori, nu de sistemul de sănătate, iar medicii ar putea lucra în echipe internaționale.
Potrivit statisticilor realizate de ClinicalTrials, România este una dintre ţările cu un volum mic de studii clinice (peste 1.800 în ultimii 16 ani). Deşi suntem a şaptea ţară la nivel de locuitori în UE, suntem pe locul 16 în momentul de faţă, practic la acelaşi nivel de studii active cu Bulgaria, ţară a cărei populaţie este jumătate din cea a României. Studiile active aflate în derulare sunt în jur de 300.