Românii aduc infracţiuni, mizerie şi cerşetorie

61% dintre italieni spun că infracţionalitatea a crescut în Peninsulă în urma venirii imigranţilor români, potrivit unui sondaj de opinie realizat în Italia de institutele de cercetare Focus Marketing, din Napoli, şi Metro Media Transilvania.

Cei mai mulţi dintre italieni consideră că infracţiunile din Peninsulă sunt comise de imigranţii de etnie romă şi că expulzările sunt justificate. Aceştia preferă să nu-i aibă ca vecini sau prieteni pe românii sau romii aflaţi în Italia şi îi cataloghează pe cei din urmă drept leneşi, vulgari, violenţi şi obraznici.

Concluziile se desprind dintr-un sondaj de opinie realizat în Italia în perioada 20 martie-11 aprilie, care a luat în calcul răspunsurile a 1.200 de persoane de peste 17 ani din 75 de localităţ i. Barometrul de opinie, prezentat, ieri, pe site-ul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, a fost realizat de institutele de cercetare Focus Marketing din Napoli (Italia) şi Metro Media Transilvania din România, relevă Mediafax.

Primul lucru care le vine în minte italienilor atunci când se gândesc la imigranţii străini este că sunt „prea mulţi“ - 7%. 6% îi percep, la prima vedere, drept „persoane foarte sărace şi murdare“, 4% drept „delincvenţi“, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au o părere proastă despre imigranţi din cauza infracţiunilor comise de unii dintre ei. Cu toate acestea, peste 80% dintre italieni declară că nu au fost agresaţi de vreun imigrant. Victimele infracţiunilor îi indică însă drept autori pe romi (50%) şi pe români (24%).

Principala nemulţumire asociată cu prezenţa imigranţilor români în Italia este infracţionalitatea de vitrină (furturi, agresiune verbală şi fizică, cerşetorie, mizerie). 61% dintre italieni spun că infracţionalitatea a crescut în Italia în urma venirii imgranţilor români, iar 51% spun că din cauza acestora există mai multă mizerie în spaţiile publice, iar cerşetoria a luat amploare.

Românii reprezintă poporul cu care cei mai mulţi italieni asociază romii stabiliţi în Italia, iar România este pe ultimele locuri în clasamentul ţărilor simpatizate, fiind imaginea persoanelor sărace, a romilor şi a lui Dracula, dar şi a femeilor frumoase. 34% dintre cei intervievaţ i consideră că venirea românilor în Italia ar trebui stopată, iar 36% că nu ar trebui făcut nimic în acest sens.

Printre românii cei mai cunoscuţi de italieni se numără Nicolae şi Elena Ceauşescu (24%), urmaţi de Adrian Mutu (6%), Ramona Bădescu (3%), Nadia Comă neci şi Cristian Chivu (2%), Gheorghe Hagi (1%) şi Eugene Ionesco (0,4%).

IMAGINE

În topul naţionalităţilor detestate

Circa 81% dintre italieni antipatizează etnia romă, iar 64% nu îi simpatizează pe români, relevă un sondaj prezentat, luni, în ediţia electronică de agenţia Ansa. Romii au fost desemnaţi de 81% dintre respondenţi drept cel mai puţin simpatizaţi, numai şase procente dintre italieni susţinând contrariul. Pe locul doi se clasează albanezii, cu 74 de procente împotrivă şi 11 pentru. Românii ocupă cea de-a treia poziţie, fiind antipatizaţ i de aproximativ 64% dintre persoanele intervievate şi simpatizaţi de circa 20% dintre italieni. În clasamentul etniilor simpatizate se află filipinezii - 51%, senegalezii - 46% şi evreii - 42%.