România, zguduită de două cutremure. Ce magnitudine au avut seismele

România, zguduită de două cutremure. Ce magnitudine au avut seismeleSeism. Sursa foto Dreamstime

Două cutremure s-au produs, duminică, 29 septembrie, în România. Un cutremur de peste 3 grade pe scara Richter a avut loc în zona seismică Vrancea aproape de locul unde cel cel mai puternic seism din acest an a fost înregistrat.

Două cutremure s-au produs astăzi

La ora locală 15:23 s-a produs în zona seimică Vrancea un cutremur cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 132.8km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focsani, 62km N de Buzau, 68km E de Sfantu-Gheorghe, 79km E de Brasov, 94km NE de Ploiesti, potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremure

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cutremur semnificativ a avut loc recent

Pe 16 septembrie, un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe Richter s-a produs în România, la ora 17:40, potrivit primelor informații comunicate de Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare și Fizica Pământului. Seismul, considerat destul de mare, a avut epicentrul în zona seismică Vrancea-Buzău, la adâncimea de 152,5km. Cutremurul s-a simțit și în Capitală și a fost cel mai puternic produs în țara noastră anul acesta.

Avertismentul seismologilor

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a spus că un seism puternic ar putea avea loc în România după 2040-2041.„Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru Antena 3. „Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a adăugat seismologul.

Cutremur

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că Centrul Vechi reprezintă în continuare una dintre cele mai vulnerabile zone și că blocurile din zonă trebuie consolidate serios.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News