Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 pe scara Richter s-a produs duminică dimineața, la ora locală 2:34, în județul Vrancea. Potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 113 kilometri. De la începutul lunii mai, în România s-au produs 18 cutremure cu magnitudini între 2 și 4,7 grade pe scara Richter. Cel mai mare cutremur din acest an s-a produs în data de 8 februarie, în județul Buzău, la ora 17:08, și a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter. seismul a fost resimțit și la Bucureşti.
În Bucureşti, 356 clădiri sunt încadrate în clasa 1 risc seismic și 307 în clasa 2 de risc seismic. Pentru autorităţi sunt simple cifre. Dar 97 de şcoli din Bucureşti sunt în pericol. Imobilele în care învaţă copiii se pot prăbuşi la un cutremur de peste 7 grade.
Nu sunt singurele instituţii ale statului care stau să cadă. Doar în Capitală, 48 de astfel de clădiri sunt în pericol. O hartă seismică întocmită în urmă cu 3 ani a împărţit Bucureştiul în trei zone de pericol. Cele mai grav afectate cartiere ar fi Băneasa şi Pantelimon, dar şi oraşul Otopeni, din nordul Capitalei. Risc intermediar a fost calculat pentru zonele 1 Mai, Titulescu, Floreasca şi Tei. Cartierele Berceni, IMGB , Vitan şi Republica figurează ca fiind cele mai sigure zone.
Autorităţile vor să investească 60 de milioane de euro
În spatele analizelor, studiilor şi promisiunilor de consolidare venite an de an, se naşte o singură întrebare: suntem sau nu pregătiţi să acţionăm în cazul unui seism similar celui din 1977? Pompierii au sporit numărul exerciţiilor de salvare din subteran, iar Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din întreaga ţară vor să investească în următorii 2 ani peste 60 de milioane de euro în generatoare, măşti de oxigen şi macarale de tonaj greu.
Până una alta, în ultimii 10 ani, din cele 356 de clădiri cu risc seismic ridicat din Bucureşti, doar 42 au fost consolidate. În ţară situaţia este şi mai gravă. Puţin peste 70 de clădiri consolidate. Promisiunile vin cu precizia anilor electorali.
Societate pentru consolidarea clădirilor
Având în vedere că în peste 20 de ani s-au consolidat doar 79 de imobile, dintre care 20 cu surse de la bugetul local, restul din surse proprii ale proprietarilor, Municipalitatea a decis înfiinţarea unei entităţi noi, formată din specialişti în domeniu, care să ofere soluţii reale la această problemă. În Capitală, sute de clădiri riscă să se dărâme în caz de cutremur.
S-a decis astfel înfiinţarea unei societăţi comerciale pe acţiuni având că obiect principal de activitate consolidarea clădirilor cu risc seismic, sute din ele . Activitatea acestei societăţi se va concentra exclusiv pe soluţionarea situaţiei clădirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucureti, în acest sens, în şedinţa CGMB din dată de 28 februarie 2017 obţinându-se deja acordul de principiu pentru înfiinţarea acestei structuri. "Facem precizarea că, la preluarea mandatului actualei administraţii a Primăriei Municipiului Bucureşti, de situaţia clădirilor cu risc seismic se ocupau mai multe instituţii din cadrul Municipalităţii, neexistând un organism care să se dedice exclusiv rezolvării acestei probleme. În plus, de-a lungul anilor, personalul implicat în activitatea de consolidare a clădirilor cu risc seismic s-a confruntat cu numeroase dificultăţi: timpul lung de la identificarea şi expertizarea clădirii până la finalizarea consolidării şi predarea efectivă a clădirii către proprietar (în unele cazuri durata depăşind 8 ani), complexitatea activităţilor care trebuie desfăşurate pentru realizarea acestor lucrări (discuţii cu proprietarii pentru a acceptă relocarea temporară, lipsa documentaţiilor cadastrale, proprietari aflaţi în străinătate), precum şi imposibilitatea demarării lucrărilor în absenţa acordului majorităţii locatarilor etc. Considerăm că această activitate este deosebit de complexă şi necesită abordare multidisciplinară. De aceea, este necesară atragerea de specialişti cu înalta calificare din domenii diverse, ce nu poate fi realizată la nivelul de salarizare actual", a explicat edilul-şef al Capitalei.
SITUAŢIA ACTUALĂ A CONSOLIDĂRILOR LA NIVELUL CLĂDIRILOR LOCUINŢA
În prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente în Bucureşti cuprinde un număr de 174 clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, şi 173 de clădiri care sunt încadrate în clasa I de risc seismic, fără pericol public. Până în acest moment au fost consolidate 79 clădiri, dintre care 20 cu surse de la bugetul local. Pentru 62 clădiri din cele 174 clădiri au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari, însă doar pentru 8 imobile sunt încheiate contracte de execuţie a lucrărilor, în condiţiile legii, şi numai la 2 dintre acestea sunt deschise şantiere (imobilele din locaţiile Câmpineanu 9A sector 1 şi Pictor Ştefan Luchian nr. 12C, sect. 2).
Pentru alte 21 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru 19 clădiri dosarele proprietarilor sunt incomplete. Alte clădiri expertizate: 330 clădiri RsII, 95 clădiri Rs III, 6 clădiri Rs IV. Reamintim că Municipalitatea pune la dispoziţia bucureştenilor care doresc să-şi reconsolidereze locuinţele, două blocuri cu 128 de apartamente, în centrul Capitalei, în Piaţă Naţiunilor Unite. Acestea sunt locuinţe de necesitate, din care sunt ocupate doar 41 de apartamente.