Evenimentul Zilei > Economie > Comisia Europeană va aplica României CORECŢII financiare definitive pentru cinci programe sectoriale
Comisia Europeană va aplica României CORECŢII financiare definitive pentru cinci programe sectoriale

Comisia Europeană va aplica României CORECŢII financiare definitive pentru cinci programe sectoriale

Ministerul Afacerilor Europene a confirmat ieri, printr-un comunicat de presă, că României îi vor fi aplicate corecţii financiare definitive pentru cinci programe operaţionale, potrivit mediafax.ro.

Astfel, "în curând" va începe procesul de conciliere între Comisia Europeană şi România cu privire la corecţiile financiare definitive ce vor fi aplicate pentru sumele decontate în perioada 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011, în cadrul celor patru programe legate de sectorul regional, mediu, transport şi competitivitate, pentru care au fost întrerupte plăţile din iulie 2012
Iar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane s-a propus de către CE o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional.

"În urma analizei, Comisia Europeană a găsit o serie de nereguli de sistem legate de zona achiziţiilor publice şi va aplica anumite corecţii financiare. Aceste corecţii, care pot reprezenta câteva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea română pentru fiecare program în parte", au afirmat sursele citate de mediafax.ro.
În acelaşi comunicat se mai arată şi faptul că aceste corecţii ar urma să fie impuse "din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achiziţiilor publice" în perioada menţionată.
De asemenea, este reamintit faptul că, în decembrie 2011, Comisia Europeană a fost de acord să deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, care fuseseră întrerupte în iulie 2011, iar reluarea s-a făcut cu condiţia aplicării unor corecţii financiare preventive, precum şi a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătăţire a sistemului de gestionare a fondurilor.
Tot atunci s-a stabilit şi faptul că, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană va efectua un audit pentru a constata dacă deficienţele au fost remediate. "Aceste misiuni s-au desfăşurat în cursul lunii iulie 2012. În funcţie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăţilor", se mai arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Europene.
CITIŢI ŞI:

  • UNDĂ DE ŞOC: Fondurile europene destinate României au fost ÎNGHEŢAT
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: