România va participa la manevre militare alături de armata americană, în Polonia. Rusia a organizat exerciții în Transnistria

România va participa la manevre militare alături de armata americană, în Polonia. Rusia a organizat exerciții în Transnistria

Statele Unite pregătesc manevre militare în Polonia, la care ar putea participa trupe din aceste două ţări şi din România, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi din statele baltice, relatează agenţia Reuters, citând un post local de radio care a difuzat un comunicat transmis de ambasadorul american la Varşovia, Stephen Mull.

Conform textului difuzat, exerciţiile militare, „de amploare”, se vor desfăşura la baza aeriană Lask, situată în centrul Poloniei. În acest răstimp, trupele ruse au efectuat exerciţii militare în Transnistria, regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova, a anunţat astăzi un purtător de cuvânt al armatei ruse, citat de AFP.

Purtătorul de cuvânt al Districtului militar Vest, colonelul Oleg Kocetkov, a indicat că aceste aplicaţii militare au avut scopul de a pregăti trupele pentru un eventual atac inamic.

În scenariul elaborat pentru aceste exerciţii, ''una dintre principalele sarcini ale soldaţilor din misiunea de menţinere a păcii a fost de a reasigura apărarea civililor ce trăiesc în zonele de luptă'', a explicat colonelul rus, citat de Interfax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exerciţiile s-au desfăşurat în contextul în care preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de o eventuală repetare în ţara sa a scenariului din Crimeea.

Rusia menţine din anul 1992 soldaţi în regiunea transnistreană, contrar voinţei guvernului de la Chişinău şi în pofida angajamentului de retragere a trupelor ruse din zona respectivă, asumat în 1999.