Aurelian Bădulescu, viceprimar al Capitalei, a afirmat că "Sf. Maria" face parte dintre spitalele care ţin de Municipalitate şi că nu este nicio problemă, niciun fel de presiune financiară în ceea ce priveşte sectorul 1.
Consilierii municipali au aprobat, joi, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea acordului de parteneriat pentru implementarea proiectului de realizare a unui centru de transplant multi-organ în cadrul Spitalului Clinic "Sf. Maria".
"Anul trecut în mai a fost dată o hotărâre de Consiliu general care împuternicea Administraţia Spitalelor să negocieze acest acord. S-a ajuns la o formă care acum poate veni în faţa dumneavoastră, practic Primăria Generală oferă terenul, suprafaţa pe care va fi construit acest corp de clădire, iar Primăria sectorului 1 va asigura plata pentru construirea lui", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, înainte de a votul referitor la acest proiect.
Roxana Wring, consilier general USR, a declarat că se încalcă legea cadru a descentralizării şi că proiectul nu e oportun, deoarece va greva bugetul Primăriei sectorului 1 cu foarte mulţi bani, iar această autoritate locală are deja nişte "datorii istorice foarte mari".
Cele trei părţi ale acordului sunt Municipiul Bucureşti, Consiliul Local al sectorului 1 şi Spitalul Clinic "Sf. Maria". "Obiectivul prezentului acord de parteneriat îl constituie construirea unui corp de clădire cu destinaţia de Centru de Transplant Multi Organ în care să se regăsească spaţiile medicale de investigaţii şi tratament care asigură: realizarea unui Centru de excelenţă în domeniul medical; realizarea primului centru de transplant multi organ din sud-estul Europei la acest moment; crearea de locuri de muncă; atragerea unor echipe medicale cu experienţă, orientate pe calitate şi grijă faţă de pacient; îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi realizarea unui sistem de sănătate modern şi eficient", se arată în acord.
Pentru acest centru Spitalul "Sf. Maria" poate asigura o parte din aparatura medicală şi încadrarea cu personal specializat pentru activitatea de transplant hepatic, pancreatic şi pulmonar din personalul medical cu care colaborează în prezent, urmărind în viitor extinderea activităţii cu specialităţile gastroenterologie, chirurgie generală, pneumologie, chirurgie toracică, infantilă şi chirurgie cardiovasculară.
Consiliul Local al sectorului 1 se obligă să finanţeze construirea corpului de clădire ce face obiectul acordului, care va avea un regim de înălţime de 3S+P+7-10E (trei etaje subterane, parter şi şapte până la zece etaje supraterane), o suprafaţă desfăşurată supraterană a clădirii care va fi în jur de 5.500 - 7.000 mp. Corpul de clădire ce face obiectul acordului rămâne în proprietatea publică a Municipiului Bucureşti.
În raportul de specialitate se arată că, prin realizarea acestui centru, s-ar crea noi secţii medicale şi s-ar realiza extinderea ambulatoriului de specialitate care în prezent funcţionează în condiţii dificile.
Consilierii generali au adoptat pe 27 mai 2016 o hotărâre privind construirea centrului de transplant multi-organ în cadrul Spitalului "Sf. Maria", Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti fiind împuternicită să negocieze clauzele acordului de parteneriat.