Și anul trecut, România a rămas principala țară în care Republica Moldova exportă mărfuri. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică.
România este țara unde ajunge cel mai mare procent de mărfuri exportate de Republica Moldova. Pe parcursul anului 2023, peste 35 la sută din mărfurile plecate din Basarabia au ajuns pe piața din România. Conform datelor oficiale, este vorba despre o creștere cu 6,4 procente față de anul 2022. Asta arată cifrele publicate de oficialii Biroului Național de Statistică.
Potrivit sursei, țara vecină a exportat în România mai mult decât în alte 26 de țări ale Uniunii Europene (UE), iar țara noastră a fost principala piață de desfacere pentru cerealele din Republica Moldova.
România, marea destinație pentru mărfurile plecate din Republica Moldova
În anul 2023, valoarea exporturilor Republicii Moldova în statele blocului comunitar a constituit 65,4 procente, în creștere cu 6,8 puncte procentuale față de 2022. Uniunea Europeană a reprezentat, de asemenea, 48,3% din importurile țării noastre, în creștere cu aproape un punct procentual față de 2022, notează Biroul Național de Statistică.
Potrivit sursei exporturile țării noastre în România sunt mai mari, decât în celelalte 26 de state ale blocului comunitar. Astfel, peste 35% din toate exporturile din Republica Moldova au ajuns în România, cu 6,4 % mai mult față de 2022. Al doilea partener comercial al țării noastre rămâne Ucraina, cu o cotă de 14,7% din exporturi și de 12,4% din importuri.
Principalele mărfuri exportate au fost mașinile și aparatele electrice și părți ale acestora – peste 620 de milioane dolari, depășind produsele petroliere, exportul cărora în 2023 a scăzut cu aproximativ 29%. Datele mai relevă că importurile din Rusia au scăzut de trei ori și jumătate, până la 322 de milioane de dolari.
Evoluția comerțului extern al Republicii Moldova a continuat și în 2023 să fie influențată și afectată de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și criza energetică. Drept urmare, exporturile țării au scăzut cu 6,5% față de 2022, constituind peste 4 miliarde de dolari. De asemenea, s-au redus cu aproximativ 6 procente și importurile, valoarea cărora a constituit 8,6 miliarde de dolari.