România, ţara lui "copy-paste"

România, ţara lui "copy-paste"

Produsele informatice "migrează" de la autorii de drept spre "beneficiari" ilegali, din cauza hoţilor de proprietate intelectuală.

În România, numai anul trecut, pierderile deţinătorilor legali de drepturi de autor au echivalat cu 95 de milioane de dolari SUA, ceea ce ne plasează în primele locuri ale producătorilor şi consumatorilor europeni de produse piratate, conform raportului pe 2008 al Alianţei Internaţionale pe Proprietate Intelectuală (IIPA).

Din stradă pe internet

Furtul de proprietate intelectuală evoluează de la un an la altul, cu pagube crescânde şi cu făptaşi din ce în ce mai greu de dovedit. „Dacă, în 2006, CD-urile şi DVD-urile erau preferatele «piraţilor», din 2007 constatăm o creştere a numărului de hard-disck-uri (HDD) piratate, conţinând programe, muzică, filme. Dar, din acest an, pe fondul unei creşteri a piratării HDD, am constatat şi dezvoltarea pirateriei direct pe internet“, a constatat Cristian Oprea, director adjunct la direcţia Expertize şi Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Puţini condamnaţi

Atât poliţia, cât şi ORDA desfăşoară acţiuni din ce în ce mai ample de cercetare şi depistare a „piraţilor“. Dovadă stă numărul crescând al controalelor, atât la „furnizori“, cât şi la utilizatorii de soft piratat. Dar, descinderile şi arestările se soldează din ce în ce mai rar cu trimiteri în judecată sau condamnări.

Practic, procurorii şi judecătorii au considerat în foarte multe situaţii că actele de piraterie sunt doar „bagatele“. Multe cazuri privind pirateria în înregistră ri şi pirateria software au fost închise de către procurori în 2007, bazându-se pe „lipsa de pericol social“.

NEELUCIDAT Şi miniştrii copiază câteodată

Şi până în ultimii ani s-a practicat furtul intelectual, dar nu atât la modul informatic, ci direct. Un caz celebru neelucidat nici până în prezent, deşi datează din 2004, este cel al firmei Romanian Soft Company (RSC), proprietate - la acea vreme - a fostului ministru de finanţe Sebastian Vlădescu. RSC a fost acuzată de societatea Omnis Group pentru furtul codurilor-sursă ale aplicaţiilor ISIS şi ISISI.NET, realizate de specialiştii de la Omnis.

Codurile furate le-au permis celor de la RSC să dezvolte trei noi produse software, care au fost comercializate ca fiind operă proprie, prin intermediul unei alte firme care s-a aflat în proprietatea lui Vlădescu. Omnis apreciază că prejudiciul cauzat prin furtul celor trei coduri se ridică la peste 7,5 milioane de euro. Dosarul, alături de alte şase cu aceeaşi temă, se află în continuare la Parchet.

Ne puteți urmări și pe Google News