România supravieţuieşte în elita tenisului mondial

Tricolorii şi-au păstrat ieri locul în Grupa Mondială a Cupei Davis, învingând India la Bucureşti cu scorul general de 4-1.

Victor Hănescu a reuşit ieri să menţină România în Grupa Mondială a Cupei Davis, învingându-l în meciul patru al întâlnirii cu India pe Prakash Amritraj, cu scorul de 6-2, 6-3, 6-1. Începutul partidei le-a dat emoţii spectatorilor prezenţi pe arena centrală din Complexul BNR, indianul părând puternic mai ales pe serviciul propriu. După setul doi, Hănescu nu a mai avut însă nicio problemă în a-şi apropia victoria. În zilele precedente, Hănescu şi Crivoi trecuseră de Somdev Devvarman şi, respectiv, Prakash Amritraj, iar perechea Adrian Cruciat - Horia Tecău pierduse în faţa mult mai titraţilor Leander Paes şi Mahesh Bhupathi.

În ultimul meci al zilei de ieri, Victor Crivoi a câştigat în faţa lui Somdev Devvarman, scor 4-6, 7-5, 6-3, făcând ca scorul final să devină 4-1 pentru România. Tricolorii îşi vor afla adversarii din primul tur al Grupei Mondiale la tragerea la sorţi care va avea loc mâine, la Madrid. „Prakash Amritraj a fost un adversar incomod, deşi scorul n-ar lăsa să se întrevadă asta. Mai mult mi-a plăcut meciul de vineri“, a spus după joc Victor Hănescu, liderul echipei României de Cupa Davis. „Mă motivează faptul că am devenit liderul echipei. Din această postură trebuie să le arăt colegilor că joc bine şi că pot să iau puncte. Încă nu avem o echipă de dublu sudată. Pe viitor trebuie să ne gândim şi la acest aspect“, a mai spus cel supranumit „Uriaşul din Carpaţi“. „Cneazul“ este precaut Andrei Pavel, antrenorul echipei României de Cupa Davis începând cu meciul viitor, a declarat că nu doreşte să-şi rişte sănătatea pentru a mai juca din nou tenis la cel mai înalt nivel: „Acum mă doare spatele foarte tare şi nu vreau să-mi risc viaţa de după sport pentru câteva meciuri în plus. Pot să joc doar de plăcere însă mi-e teamă să pun presiune pe spate“. „Andrei are multă experienţă şi ne bucurăm că de anul viitor ne va fi antrenor“, a spus Victor Hănescu, liderul echipei de Cupa Davis a României.

CUPA DAVIS România - India 4-1

Vineri Victor Crivoi - Prakash Amritraj 7-5, 5-7, 6-2, 6-2 Victor Hănescu - Somdev Devvarman 6-3, 6-1, 6-0

Sâmbătă

Horia Tecău/Adrian Cruciat - Leander Paes/Mahesh Bhupathi 6-4, 7-6 (6/0), 6-4

Ieri Victor Hănescu - Prakash Amritraj 6-2, 6-3, 6-1 Victor Crivoi - Somdev Devvarman 4-6, 7-5, 6-3

LAUDĂ

Suporterii indieni s-au arătat încântaţi de traficul din Bucureşti: „Parfum!“

Jocurile de ieri, de la arenele BNR, au fost urmărite şi de un grup de 20-30 de indieni care lucrează sau studiază în România. Aceştia l-au încurajat pe Prakash Amritraj în meciul cu Victor Hănescu fără să se uite pe tabela care indica neputinţa tenismenului indian. Fie că lucrează ca ingineri constructori, ingineri IT, medici în devenire sau practicanţi, indienii debordează de bunădispoziţie: „În Bucureşti, cel mai mult ne place traficul! E parfum! Cel puţin sunt drumuri drepte... În India, după ce că e aglomeraţie mare, mai avem şi drumuri şerpuite“, spune Vigen, inginer IT, pe care colegii de muncă români l-au numit simplu „Dorel“.

Când vine vorba de maşini, toţi indienii îţi spun de maşina-minune, Nano, cel mai ieftin autoturism din lume. „Abia aştept să văd primul model pentru public. Până acum au fost doar prototipuri“, spune Dinesh, fiul ambasadorului Indiei în România, recunoscând că, mai mult decât Bucureştiul, New Delhi este un oraş al extremelor. Dinesh (24 de ani) trăieşte în Bucureşti de opt luni şi tot ce-i lipseşte sunt prietenii din New Delhi.

„Aici încercăm să-i învăţăm pe români să joace cricket (n.r. - sportul numărul unu din India). Jucăm în weekenduri în Parcul Crângaşi. Este pretextul pentru care ne vedem, în lipsa unui templu. Fotbalul nu ne place“, spune Dinesh. În Bucureşti trăiesc câteva sute de indieni, majoritatea studenţi la Facultatea de Medicină. Femeile - da, mâncarea - ba!

Indienii sunt deosebit de prietenoşi. Dacă te aşezi lângă ei în timp ce-şi dau din mână în mână o pungă de chipsuri, ţi-o pasează fără să te întrebe cine eşti: „It’s only chips!“, spun ei. „Nu-mi place mâncarea românească. Noi mâncăm numai acasă la noi. Mâncăm şi ne uităm la filmele indiene de pe Naţional TV. În fiecare duminică seară se difuzează. Le-am mai văzut, dar nu contează“, povesteşte Dinesh.

A fost în vara asta la Mamaia: „Marea e murdară şi aglomerată, dar femeile… Apropo, oare dacă un indian vrea să ia o fată din România, are nevoie de încuviinţarea naşului de botez al fetei?“, se întreabă tânărul, refăcând un scenariu pe care Mircea Eliade l-a parcurs în sens invers.

ENTUZIAŞTI. Dinesh (primul din stânga) şi prietenii săi s-au obişnuit cu Bucureştiul