România, sub atacul hackerilor lui Putin. Bănci și instituții publice, țintele războiului hibrid
- Mădălina Sfrijan
- 21 iunie 2024, 18:48
Site-urile unor bănci și instituții au fost ținta unui atac cibernetic major. Printre acestea se numără inclusiv pagina oficială a Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Potrivit DNSC, site-urile vizate aparţin unor instituţii publice din țara noastră. De asemenea, grupurile afiliate Rusiei ar fi vizat și unele companii din sectorul financiar-bancar, transport şi telecomunicaţii.
Atac cibernetic în România. Bănci și instituții publice, vizate
Potrivit DNSC, în perioada 17 - 21 iunie 2024, au avut loc 25 de atacuri de tip DDos. Acestea au vizat Dite-urile unor instituţii publice din România. De asemenea, mai multe bănci au fost ținta acestui atac cibernetic major. Vizate au fost și paginile oficiale ale unor companii din, transporturi şi telecomunicaţii, relatează Agerpres.
„Echipa Directoratului a avertizat din timp organizaţiile vizate, atacurile fiind anunţate în prealabil pe platforme de tip chat online folosite de atacatori şi s-a aflat constant în legătură cu acestea pentru a oferi suportul necesar în mitigare, acolo unde este cazul. Menţionăm că nu au existat perioade de întreruperi însemnate a activităţilor site-urilor vizate. În unele cazuri, în funcţie de volumul şi complexitatea atacului, au existat perioade scurte, intermitente, de indisponibilitate a serviciilor”, precizează DNSC.
Site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, atacat
Pe lista hackerilor pro-ruși s-a aflat și site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică. În timpul unor astfel de atacuri, infractorii cibernetici folosesc reţele de dispozitive compromise conectate la internet.
Conform reprezentanților DNSC, identificarea adreselor IP utilizate de hackeri în atacuri este extrem de dificilă.
Atac cibernetic major. Hackerii pro-ruși au atacat site-urile unor bănci din România
România a mai fost vizată de hackerii pro-ruși. Un alt atac cibernetic a avut loc la începutul lunii martie, iar vizat a tot sistemul bancar.
BCR, Alpha Bank și Banca Transilvania s-au confruntat cu o astfel de situație de criză. Mii de clienți ai instituțiilor financiar-bancare nu au avut acces la conturile personale sau la aplicația băncii.