România, sub ameninţarea mişcărilor sociale

Statele din Europa de Est, în special România, Bulgaria şi ţările baltice, s-ar putea confrunta, în această primăvară, cu mişcări de protest, pe fondul intensificării efectelor inflaţiei, şomajului şi ale crizei economice, scrie "The Guardian".

Europa de Est se îndreaptă către o "primăvară a nemulţumirilor", conform experţilor din regiune, care se tem că recesiunea economică globală poate genera proteste violente. Afectate de criza financiară, România, Bulgaria şi statele baltice se confruntă cu instabilitatea politică şi nemulţumirea socială, dar şi cu tensiuni rasiale.

Manifestaţii violente

Săptămâna trecută, protestatarii strânşi în apropierea parlamentului din Vilnius, capitala Lituaniei, au fost dispersaţi cu ajutorul gazelor lacrimogene. Oamenii protestau împotriva programului economic de austeritate al guvernului lituanian, care prevede creşterea taxelor şi reducerea beneficiilor.

La Sofia, 150 de persoane au fost arestate şi cel puţin 30 au fost rănite în urma manifestaţiilor violente. Peste 100 de persoane au fost reţinute, după luptele de stradă între forţele de ordine şi demonstranţi în capitala letonă Riga.

Conform ultimelor estimări, economiile unor ţări est-europene, după ce au reuşit creşteri importante în ultimul deceniu, se vor contracta cu 5 procente în acest an, iar inflaţia va atinge şi pragul de 13%. Mulţi experţi cred că România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, alături de Bulgaria, ar putea fi viitoarea ţară care s-ar confrunta cu mişcări sociale.

  • "Peste câteva luni vor ieşi oameni în stradă, aproape sigur", susţine Luca Niculescu, un analist politic din Bucureşti.
  • "În fiecare zi vedem cum o fabrică se închide sau îşi mută producţia în altă ţară. Avem un nou guvern care nu s-a dovedit prea eficient. Ne-am obişnuit cu creşteri economice importante. Este un cocktail exploziv", argumentează Niculescu.

Marile companii româneşti ameninţă cu reducerea personalului, printre care şi constructorul de autoturisme Dacia, unde aproape 4,000 de omani şi-ar putea pierde slujbele dacă vânzările nu vor creşte. Un purtător de cuvânt al companiei franceze Renault, care deţine Dacia, a spus că aceste măsuri vor fi puse în practică doar în condiţiile "unui scenariu catastrofal".

O altă problemă a românilor o reprezintă faptul că mulţi dintre noii proprietari de imobile au făcut contracte ipotecare în euro şi, odată cu prăbuşirea leului, plata ratelor este din ce în ce mai dificilă.

Totuşi, unele ţări est-europene par să facă faţă situaţiei actuale. Guvernul Estoniei a acumulat rezerve financiare consistente în timpul anilor de creştere economică rapidă. "Toată lumea ştie că acest an va fi unul foarte dificil. Dar la Riga şi Vilnius, oamenii sunt epiuzaţi, supăraţi şi nu mai au încredere în conducătorii lor; nu este cazul nostru", a spus Raimo Poom, redactor al ziarului din Tallin, Esti Paevaleht.