România, statul UE cu cele mai tinere mămici. Suntem în vârful unui clasament rușinos

Sursa foto: dreamstime.com

Peste 45% dintre minorele care au născut în Uniunea Europeană sunt din România. Cele mai multe tinere care au un copil la vârste cuprinse între 10 și 15 ani locuiesc în țara noastră, iar specialiștii încearcă să le ajute cu analize gratuite.

Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România au rămas fără doctor de familie. Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul minorelor.

Conform statisticilor realizate pentru anul 2020, din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, 731 sunt din România, mai exact din Mureş, Bihor sau Dolj.

„Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii lui de organizaţia Salvaţi Copiii.

România, statul cu cele mai multe minore gravide

Peste 30% din mamele minore din UE sunt din România. Cele mai multe tinere care au născut provin din: Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52), Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23), Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

Sursa: Yuliia Chyzhevska | Dreamstime.com

Cu toate astea, cele mai puține minore care au născut sunt din Gorj, unde în 2020, doar patru adolescente au devenit mame. În Mehedinţi, Tulcea şi Brăila s-au înregistrat 6 naşteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare, iar în Vâlcea, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, 7 fete au născut la vârsta de 15 ani.

Salvaţi Copiii a declarat că datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România au rămas fără medic de familie. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care fetele nasc la o vârstă atât de fragedă.

Pe 7 și 8 mai, Organizaţia Salvaţi Copiii începe programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţul Constanţa. Tinerele vor beneficia de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale). Vor avea parte de ajutor minorele gravide sau care au născut recent, potrivit infoactual.