România va lansa o solicitare urgentă către Comisia Europeană. Este vorba despre amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia (CEO). Dacă cerința va fi acceptată, termenul limită impus va fi de trei ani.
România, o nouă solicitare către Comisia Europeană
Conform cererii, deadline-ul ar putea fi împins cu până la trei ani față de cel prevăzut de planul de restructurare a CEO. Acesta a fost stabilit în raport cu cerințele de pa Bruxelles.
Totodată, în calcul a fost luată și legislaţia privind decarbonarea sistemului energetic naţional, potrivit Profit.ro.
Deadline-ul impus inițial - 2026
Conform înțelegerii, termocentralele pe lignit ar trebui să fie închise până în anul 2026.
CEO se confruntă cu întârzieri legate de instalarea unor unităţi de producţie noi. Este vorba despre două centrale pe gaze naturale de 1.325 MW şi opt parcuri fotovoltaice.
Acestea din urmă ajung la un total de 690 MW. De asemenea, retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW se afla pe lista priorităților, arată sursa.
Cerere către Comisia Europeană
Potrivit planului, noile centrale solare ar fi trebuit puse în funcţiune încă din prima parte a anului 2024. Totodată, grupurile pe gaze trebuie să fie date în folosință până în anul 2026.
Cu toate acestea, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia susțin că au nevoie de mai mult timp pentru implementare. Prin urmare, centralele pe gaze ar putea fi puse în funcțiune în anul 2028.
De asemenea, estimările arată că parcurile fotovoltaice ar putea fi gata la finalul anului 2026.
Astfel, CEO ar urma să elaboreze planul pentru modificarea proiectului inițial.
„(…)Se urmăreşte modificarea şi prelungirea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia cu o perioadă cuprinsă între minim 1,5 ani şi maxim 3 ani (...)″, conform documentului, mai arată sursa.